2023-08-17
📌 杉玉 (黃埔新邨) - 紅磡民泰街53-57C號黃埔新邨可榮樓地下G號舖🗓(17/8) 星期四 ⏰ 晚上6:45左右 💈特式:壽司朗進軍香港都有一段長時間,近年仲開闢左居酒屋呢條路線,由第一間開係灣仔,第二間開係沙田,我一直都未有時間去試,今次第三間竟然開左係我地頭,咁我就梗係要去朝聖下啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳主力係做居酒屋路線,食物都係偏向小食居多,壽司款式亦都唔少,但就無居酒屋最常見嘅串燒/燒物,而家等我同大家講下🎌味道先。開幕期間限定生啤套餐 $1️⃣0️⃣0️⃣ - 呢個set係餐廳開幕限定,包左一杯生啤同3選1小食,我就揀左杉玉薯仔沙律,呢個都算係餐廳主力推介菜式,都叫做不過不失。芝麻油漬三文魚 $3️⃣8️⃣ - 呢個油漬三文魚好重芝麻油味,三文魚都新鮮,不過就有d太碎,但價錢都唔貴,算ok。霧鎖玉龍藏仙山 $6️⃣8️⃣ - 個名好有意景,用埋個蒸籠上菜,其實佢就係原條蒸穴子包住一大件玉子,味道都幾夾,不過可能蒸嘅時間唔夠,穴子食到微熱,但玉子就偏冷。韓式辣醬醃鰈魚鮨邊 $2️⃣8️⃣ - 呢個就係平時食嘅日本漬物鰈魚,但轉左韓式口味,值得一讚係佢地嘅鰈魚鮨邊幾重油脂香,同
🗓(17/8) 星期四 ⏰ 晚上6:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
韓式辣醬醃鰈魚鮨邊 $2️⃣8️⃣ - 呢個就係平時食嘅日本漬物鰈魚,但轉左韓式口味,值得一讚係佢地嘅鰈魚鮨邊幾重油脂香,同埋價錢都幾平。
大啖滿足茶碗蒸 $2️⃣8️⃣ - 個茶碗蒸係全餐最好食嘅野,又足料又香滑,蒸蛋個高湯又夠味,絕對好食過壽司郎本身嗰款多多聲。
杉玉特製南蠻炸雞 $4️⃣2️⃣ - 只可以講係普普通通,出面有好多居酒屋餐廳會比佢做得更好,而且份量偏小,唔太抵食。
炙燒海膽牛油鮟鱇魚肝壽司 $3️⃣0️⃣ - 入口唔係好食到海膽味又或者鮟鱇魚肝味,但味道又唔係難食,但可以不試。
魚子醬壽司(圓鰭魚魚子醬) $3️⃣8️⃣ - 我唔似劉德華咁霸氣可以一人一罐,所以只係叫咗一罐兩份分。個魚子醬唔太鮮味,中間再夾左吞拿魚蓉,之後底下個飯有點雪得過硬,都係唔難食,但都只係噱頭野。
上玉(盛合) $1️⃣0️⃣8️⃣ - 盛合共有8件壽司,包括大吞拿魚腩/吞拿魚/三文魚/油甘魚/魷魚/熟蝦/海螺/沙甸魚,質素整體都比壽司郎好一截,個飯亦唔係平時個d醋飯,係有輕微調過味。
特玉(盛合) $1️⃣5️⃣8️⃣ - 呢款盛合都係有8件壽司,包括大吞拿魚腩/炙燒大吞拿魚腩/中吞拿魚腩/鯛魚/赤蝦/赤貝/帆立貝/鰻魚,呢款用料就比較矜貴,質素亦都係比壽司郎好得多。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳有提供熱抺茶,味道都係同壽司郎同出一轍,另外因為佢係走居酒屋路線,所以會多左幾款梳打特飲,同大量唔同嘅酒類選擇。
🍽環境:餐廳空間就唔算大,兩人枱都幾窄,坐位都偏迫夾,食物一次過上幾款時,張枱都差d擺唔落,但裝修/佈置都做得唔錯,同埋始終新開無耐,所以都仲好新淨整潔。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:店員服務都真係值得讚賞,每位都好有禮貌同笑容,見到佢地都好忙,但上茶/收碟/加茶都好迅速,點餐就係用QR Code落單,介面都幾清晰。
💰💸價錢:其實佢地大部分食物都係由$2️⃣8️⃣~6️⃣8️⃣左右,可以話比坊間一般居酒屋平,我今日叫左成枱野,買單連加一就$7️⃣0️⃣0️⃣左右,話好平又唔係,話好貴又講唔上。
🐲💬總結:整體質素係比同集團壽司郎為高,但如果要同坊間居酒屋比就好似仲差少少,食物種類亦唔夠多,大多用花巧/噱頭補救,希望未來佢地會再有進步。
推薦指數:❤️❤️❤️🤍🤍