2016-09-06
岩岩喺銅鑼灣做完facial,老公出黎接我食lunch! 呢排天氣熱到飛起,冇乜胃口食野,老公提議不如去食辣野!最後去咗呢間十二味麻辣小當家!一入到餐廳已經聞到好香嘅麻辣味,見到周圍枱嘅人食得津津有味攪到我哋都好期待!餐廳主打食麻辣燙同埋麻辣乾鍋!麻辣燙價錢比麻辣乾鍋平,職員話因為麻辣燙嘅份量比較少,兩種食法所配搭嘅配料都有少少唔同!因為天氣太熱,我地最後揀左麻辣乾鍋,貪佢冇湯冇咁熱!麻辣乾鍋可以選擇微辣、小辣、中辣或者大辣!老公唔係好食得辣所以我哋揀咗小辣!每個鍋最少要揀5樣配料,配料嘅選擇好多有肉類海鮮蔬菜粉麵等等,我哋最後揀咗肥牛、貢丸、雞翼、豆皮、窩筍、金菇同埋寬粉!一上枱!嘩!份量比想像中多!仲有好香嘅麻辣味!鍋入面有大量芫茜、辣椒(唔同size)、蔥、花生、芝麻,同埋一啲我唔識嘅香料!老公讚佢嘅麻辣味同香港其他餐廳嘅好唔同,反而同喺台灣食嘅麻辣味好似,麻得黎唔太辣,香得黎又唔太咸!比起食麻辣火鍋,呢個麻辣乾鍋冇左面頭嗰層油,反而冇咁肥膩!我地點嘅配料同個麻辣好夾,肥牛貢丸正常冇乜特別、雞翼食得出係醃過、好細心咁切成單骨方便食!豆皮有少少似上海菜嘅「百頁」,食落鞋鞋地味道不錯
豆皮有少少似上海菜嘅「百頁」,食落鞋鞋地味道不錯,不過老公話佢都係鐘意豆卜多啲!
星期六中午差不多full house咁滯,見到隔離枱仲order埋隔離舗「十二味貴陽牛肉粉」(我估係姊妹舗)過黎食,見到個涼麵賣相好吸引!老公話下次再黎試下!