2021-06-20
今日雖然放假,但炎炎夏日,唔想周圍去,今日去咗太古城嘅pizza express 食餐勁😆,坐喺窗邊有少少陽光,感覺好似去咗旅行咁。頭盤叫咗一個焗蘑菇同埋雞肉蘋果沙律。焗蘑菇一碟有八粒,每一粒都釀咗pesto sauce 加mozzarella 芝士。入口蘑菇依然多汁,加埋好清新嘅Pesto sauce,好適合夏天食。另一碟都是夏天非常適合食嘅雞肉蘋果沙律,佢用雞胸肉加青蘋果絲,下邊配合一啲生菜,蕃茄仔及合桃,用料亦新鮮,非常清新!我朋友想試吓一啲冇用mozzarella 做嘅薄餅,蜜糖雞肉薄餅,呢個係用軟芝士代替左mozzarella ,雞肉係用蜜糖焗,所以入口有少少蜜糖嘅味,再加埋其他香料,加埋佢放薄餅,香脆可口,完全冇咗Pizza嗰種油膩感!好好食!在嚟咗一個蕃茄海鮮意粉,侍應非常細心,提我地可以唔要辣,咁我哋就走辣。賣相非常吸引,有蝦肉,八爪魚仔同埋蜆肉!香濃嘅海鮮味配上新鮮隻蕃茄醬,意粉軟硬度適中,整體都唔錯!事關我隔離嗰個好鍾意食甜品,叫咗一碟甜品拼盤。值得一提嘅係個椰子tart,非常香嘅椰絲味,再配一個香脆嘅餅底!好好食,好可惜冇得散叫!最後你飲咗杯冰涼嘅檸檬特飲🍋!今日
最後你飲咗杯冰涼嘅檸檬特飲🍋!今日呢一餐夏日大餐,畫上一個完美嘅句號!