2018-07-26 679 瀏覽
戀夏荔枝 CAKE今晚我同老公約左個朋友祝賀生日,咁就指定動作,東海堂訂蛋糕,平時多人就一定訂一磅至兩磅嘅蛋糕,今日見人少少,就試吓訂啲細蛋糕啦,得三個人邊食得晒。一入去嘅時候,發現我哋已經晏左,蛋糕種類多果時相信已經俾人買左左啲,但咁都俾我見倒一個幾吸睛嘅蛋糕,我地就膽粗粗買咗。我哋去咗間餐廳食嘢食完野就梗係叫餐廳幫我地攞個蛋糕出嚟啦,神奇嘅事就發生啦,由於蛋糕上面嗰層係啫喱,個侍應就好似平時咁係蛋糕上面插定蠟燭,諗住擺到枱上再加火,我哋滿心期待,侍應就有遠處插左支,頭先講過就係由於面層係啫喱,插住支蠟燭行過嚟,知蠟燭就不斷左搖右擺咁,場景就似,動L,動L,侍應拎到埋枱,都講咗句,「嘩,真係好尷尬」,我地笑死左😂😂😂蛋糕方面,我講到咁,下次要揾依個黎做生日蛋糕,係得嘅,但就唔好喺大風同移動嘅時候插左蠟燭,如果唔係下場會不堪設想🙈😜,蛋糕面上除咗有啫喱之外,仲有好多荔枝果肉,你都咪話唔特別,正咖喎,唔太甜,同啲啫喱好夾,夏天食就最岩,有透心涼嘅感覺,而蛋糕嘅下一層,就係我最中意mousse 粉紫色嘅mousse,真係好好食😋😋😋,佢無cream 咁漏,另外,最下果三層就利用左一層薄蛋糕
戀夏荔枝 CAKE

蛋糕方面,我講到咁,下次要揾依個黎做生日蛋糕,係得嘅,但就唔好喺大風同移動嘅時候插左蠟燭,如果唔係下場會不堪設想🙈😜,蛋糕面上除咗有啫喱之外,仲有好多荔枝果肉,你都咪話唔特別,正咖喎,唔太甜,同啲啫喱好夾,夏天食就最岩,有透心涼嘅感覺,而蛋糕嘅下一層,就係我最中意mousse 粉紫色嘅mousse,真係好好食😋😋😋,佢無cream 咁漏,另外,最下果三層就利用左一層薄蛋糕加脆脆再一層薄蛋糕,蛋糕唔洗講,人人都食過,但層脆脆,我老公就最欣賞。
戀夏荔枝cake
2018-07-24