2010-09-11
夏天熱到死死下, 見到d飯都無胃口食, 所以就搵下有無d粉麵好吃。之前係灣仔試過好多間, 其實好食真係唔多, 好多都係掛個名。呢間舖係呢一兩個月先開張, 所以就用一個試食個心態try下。第一次去食係好普通o既車仔麵, 感覺係一般, 無咩特別, 同附近o既車仔麵差唔多。今日第二次去試, 因為我見佢個招牌寫撈麵, 於是就試一試。 其實都無話揀好複雜, 只係魚蛋, 魷魚同冬菇, 因為呢d都係比較入味o既, 比較適合撈麵。 三菜一麵加一罐coke, 盛惠27元, 都oko既, 係附近都係呢個價..其實佢服務算係好好, 個睇個個應該係老闆娘都係好好笑容的, 小本生意黎講已經好難得了。 佢會幫你填個order紙; 而且種類都好多。撈麵個做法同湯麵好唔同, 第一佢要放左一d汁係底, 唔比d麵痴埋一齊, 之後就舖d材料係上面, 再之後加大量o既辣汁同豉油。如果外賣的話,我覺得撈麵比起湯麵好得多, 因為湯麵就算湯另上, d湯都係好易淋的, 反之撈麵係無呢個情況。番到公司就試了, 幾好吃哦 d麵入口好彈牙, 同湯麵完全唔同, 加上佢地自家o既特別辣汁, 係出面未試過有食過, 好特別但好好吃, 而老闆娘重問
番到公司就試了, 幾好吃哦 d麵入口好彈牙, 同湯麵完全唔同, 加上佢地自家o既特別辣汁, 係出面未試過有食過, 好特別但好好吃, 而老闆娘重問我要唔要加d秘制辣汁, 我話少少啦, 因為怕辣, 但個辣汁真係掂! 佢係雪櫃到拎出黎的, 睇黎真係堅野黎。又試下佢d魚蛋, 咬落去係有少少汁bi出黎, 魷魚好爽口。
特別要講係冬菇, 我有時真係好唔明, 點解出面食o既冬菇大部份都好唔好食, 因為冬菇其實要炆好長時間先炆好, 一般餐廳唔會有心機同你炆, 就咁用水烚林左就算, 但呢度冬菇明顯係浸左好耐的, 因為d冬菇個味保留晒係裡面!
但要記住, 撈麵真係要撈, 唔係一拿起隻就食, 如果唔係就浪費晒碗底的汁!! 呢間撈麵真係唔錯, 雖然新開的, 不過係可以做得更出色的!!