星期六同朋友行完街,順便買埋嘢食返屋企。呀媽今日腳攰唔想出去,就將晚餐呢個重任交咗俾我。我一早喺Openrice App落定單外賣自取,搶得切Master Card$250-$80嘅優惠好開心✌🏻。我去到餐廳「滬點」,食物差唔多搞掂,店員好好人叫我入舖坐低等等🙏🏻。無幾耐店員就拎住兩大袋紙袋交比我,外賣包裝得好好,抵讚。題外話,餐廳環境幾好,花咗心思喺裝修上面,有啲中式風味之餘,亦不失型格😎。網上落單同喺餐廳直接落單差唔多價錢,每樣只係貴$2,但網上仲可以用埋優惠碼加慳番啲時間👍。蝦仁兩面黃($100),呢個炒麵真係超高質,本身我擔心餐廳會唔會唔方開上,搞到啲麵淋哂。不過我嘅顧慮係多餘😃,兩樣分開裝得好好。兩面黃其實即係乾煎麵,三大個麵餅都煎得超鬆脆😋,每條麵條亦唔例外,唔會中間實咗、煮唔開咁。最驚喜嘅地方更加係佢一。啲。都。唔。油!芡汁味道偏清淡,但味道唔錯,而且真係有好多隻蝦肉🍤。灌湯牛肉餡餅($38/2隻),餡餅偏細隻,皮厚,有少許似生煎包,不過肉餡就係牛肉🐮。話明灌湯,佢果然係好Juicy,呢方面無令人失望啊,有興趣嘅不妨試試。招牌小龍包($50/4隻),小龍包拎到番屋企無變形
蝦仁兩面黃
芡汁味道偏清淡,但味道唔錯,而且真係有好多隻蝦肉🍤。
灌湯牛肉餡餅
招牌小龍包
招牌小龍包($50/4隻),小龍包拎到番屋企無變形、仍然係好多汁,要小心夾起🥢,否則會蝕哂。小龍包大小適中,一啖放哂入口,正!
花膠火瞳絲濃雞湯煮小雲吞
花膠火瞳絲濃雞湯煮小雲吞($80),🥟小雲呑有六隻,外皮超滑,並唔易穿。我更欣賞嘅係個湯,好惹味同埋好足料,真係有花膠㗎。
總括嚟講,外賣都食到滋味上海菜確係爽,質素應該同堂食冇乜太大分別。點心類係合乎預期中嘅好食,而令我最印象深刻嘅仍然係個雙面王,我敢講冇喺其他地方食過呢個口感啊,推介🌟。
2020-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
蝦仁兩面黃
花膠火瞳絲濃雞湯煮小雲吞