2021-07-06
同女朋友去左行尖沙咀,佢話想食韓國野,就去左韓國街買外賣返屋企食~韓國街有幾間相似既小食店,我地今次試左新世界~除左有醃菜之外,當然唔少得韓式飯卷,另外仲有熱食,好似蛋卷、韓式炸雞,辣炒年糕,泡菜煎餅等等..我地叫左個韓式原味飯卷,仲有炒年糕,醃菜就要左生醃八爪魚同埋醬油蝦~🍙韓式飯卷真材實料,有青瓜絲、紅蘿白絲、醃蘿白絲、腸仔等等,一啖成個口都係餸,好滿足~🥢炒年糕因為外賣返到去已經凍左,不過翻熱左就好好食醬汁夠辣,年糕煙煙韌韌,再加埋洋蔥絲同魚蛋,好食🐙生醃八爪魚既八爪魚好粗身,超爽口彈牙,醬汁濃味,就咁食會有D偏咸,我同女朋友鐘意加入生菜包飯一齊食~🦐醬油蝦好鮮甜,辣醬油令到醬油蝦更加鮮味,呢碟令我諗起韓國食過既醬油蝦,認真唔錯~