2019-06-08 237 瀏覽
今晚老闆請食飯👨🏻‍💼帶我地去左中環食日本菜🇯🇵地點為於蘭桂芳附近嘅商業大廈🏢是日Menu有三款📜牛控嘅小妹當然揀左「極」啦🐮嘻嘻上菜啦🥢先付💁🏻‍♀️最底係新鮮腐皮,豆味香,蟹肉放上面,旁邊綠色醬汁係枝豆蓉,令蟹嘅鮮味更為突出,清清地,refresh下個嘴仔刺身💁🏻‍♀️總共有三款,平政魚、深海池魚、拖羅3款刺身都好新鮮,但拖羅只能用肥美,無根黎形容,哈哈天婦羅💁🏻‍♀️師父預備左白鹽、咖哩鹽、檸檬汁、蘿蔔蓉比客人,即小妹我配搭天婦羅食第一件當然係天婦羅代表作,天婦羅蝦啦!炸左都非常鮮甜,蘸少少白鹽,仲更加帶出蝦嘅味道!大蜆來自九洲,連蜆殼一齊炸,食嘅時候小心熱喔,咩鹽都唔洗,因為隻大蜆已經夠哂味之餘,蜆下面仲有鮮菇同香葉調下味金鯛魚唔好以為又飲湯呀!係天婦羅黎架!只係另一種食法,將魚連魚鱗一齊炸,魚鱗炸到脆卜卜,再放落蝦湯,蝦湯非常濃厚蝦味日本牛肉💁🏻‍♀️來自熊本牛,一碟有兩款牛嘅部位,牛肩肉同西冷牛肩肉用左慢煮,加左自製醬汁,嫩腍,配搭蒜片食就更香西冷係鐵板燒整嘅,肉質比牛肩肉有彈性,油脂分佈平均旁邊蒜片、wasabi、芥末、煙燻鹽,任你搭配唔同口味,小妹中意加wasabi,刺激感大增
今晚老闆請食飯👨🏻‍💼
帶我地去左中環食日本菜🇯🇵
地點為於蘭桂芳附近嘅商業大廈🏢
是日Menu有三款📜
牛控嘅小妹當然揀左「極」啦🐮嘻嘻

上菜啦🥢
先付💁🏻‍♀️

刺身💁🏻‍♀️
總共有三款,平政魚、深海池魚、拖羅
3款刺身都好新鮮,但拖羅只能用肥美,無根黎形容,哈哈

天婦羅💁🏻‍♀️
第一件當然係天婦羅代表作,天婦羅蝦啦!
炸左都非常鮮甜,蘸少少白鹽,仲更加帶出蝦嘅味道!

大蜆

金鯛魚
唔好以為又飲湯呀!係天婦羅黎架!

日本牛肉💁🏻‍♀️
來自熊本牛,一碟有兩款牛嘅部位,牛肩肉同西冷
牛肩肉用左慢煮,加左自製醬汁,嫩腍,配搭蒜片食就更香
西冷係鐵板燒整嘅,肉質比牛肩肉有彈性,油脂分佈平均

食事💁🏻‍♀️
梅素麵
素麵粉紅色,靚靚,口感爽口,中間係梅嘅沙冰,撈埋一齊食感覺冰涼,食完濃味嘅食物,中和番哂

甜品💁🏻‍♀️
安納芋,「芋」係日本意思指蕃薯,鹿兒島嘅種子島特產
呢道係熱食甜品,連皮用左1小時炸,即係我地一開始食就要開始炸!功夫菜!
蘸少少旁邊嘅白蘭地,再蘸糖,令蕃薯更美味,蕃薯皮炸得超香脆!yummy!

呢餐日本菜,可以每款日本著名食物都試下,環境又唔錯,可以下次再來食喔!😋