2025-02-24
去九龍城一定要嚟試清真牛肉館。好多年前食過,自從開咗宋王臺站,去九龍城嘅次數都營運增加,但係一直未有機會再食清真牛肉館。星期六大約夜晚七點,我同朋友去到門外,真係嚇咗一條,有幾十人喺度等位,而且客源非常廣泛,唔同種族唔同語言、遊客、到本地人、附近居民都有,難怪門庭若市。等咗大概一個鐘,我哋終於可以坐低,雖然人多但係排隊嘅系統好完善,個人認為都值得等嘅。我哋叫咗牛肉餅、咖喱牛腩湯、奶油津白同埋高力豆沙。同行友人第一次食牛肉餅,佢咬完第一啖之後,啲肉汁流晒出嚟,然後抬頭用驚訝嘅眼神望住我,跟住話嘩點解咁好食嘅牛肉餅多年依然保持水準,肉汁多,牛肉味濃,唔知點解可以做到一啲都唔油膩。咖喱牛腩湯有驚喜,冇諗過咖喱變湯味道依然香濃,食落去個人更加溫暖。跟住奶油津白,好Creamy,啲金華火腿配津白,個汁差啲要飲埋,好食過好多上海舖頭。跟住試咗高力豆沙,個蛋白做得好好,不過唔知點解個豆沙好似有啲硬,情一個大球狀二唔係糊狀,有少少失望。見到隔籬枱食羊肉,我哋心思思加多咗個羊肉鍋貼,真係冇嗌錯。貼煎得好靚,個底好脆,咬落去一啲都唔show,但好重嘅羊味,而且好似牛肉餅咁多肉汁,為呢一餐畫上完美嘅句號,不
跟住試咗高力豆沙,個蛋白做得好好,不過唔知點解個豆沙好似有啲硬,情一個大球狀二唔係糊狀,有少少失望。見到隔籬枱食羊肉,我哋心思思加多咗個羊肉鍋貼,真係冇嗌錯。貼煎得好靚,個底好脆,咬落去一啲都唔show,但好重嘅羊味,而且好似牛肉餅咁多肉汁,為呢一餐畫上完美嘅句號,不過太心急食落肚,無影相