2022-04-15
【性價比高一小時長龍🇨🇷驚喜泰式兩餸飯】之前有電視專訪呢間餐廳點喺疫情下逆境求生, 由餐廳變陣外賣兩餸飯,殺出重圍!幾日後,仍然念念不忘,唔去由自可,一去發現,竟然爆長人龍!?作為荃灣街坊,平時呢間泰式餐廳唔係好多人食(我反而更加鍾意呢間隔離嘅泰式餐廳),東張西望加持之下變咗人龍店😆。不過講真價錢又真係好鬼抵,33蚊兩餸飯,去邊搵😂叫左三盒"兩份餸",$40一盒,total都係$120咋!!食物質素非常驚豔!黃咖哩青咖哩紅咖哩任君選擇,而且食材真係好好味!食物質素遠超呢個價錢!✏✏✏✏✏✏✏👅味道:9/10🌌環境:- (外賣)👍🏻推薦:10/10 (撇除排隊呢個因素的話)______________________________【食評篇👇👇👇】🤓🤓評分benchmark參考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 屬高分之作✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d✏5分 - 伏野,零分重作勁多餸菜選擇,選了6款✅紅咖哩青口茄子✅黃咖哩炸雞蛋✅青咖哩雞肉茄子✅肉碎豆卜炆豬手炆雞連皮蒜爆豆腐蒜蓉炒菜心✅菠蘿海鮮炒飯✅泰式炒河
不過講真價錢又真係好鬼抵,33蚊兩餸飯,去邊搵😂
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:9/10
🌌環境:- (外賣)
👍🏻推薦:10/10 (撇除排隊呢個因素的話)
【食評篇👇👇👇】
蒜爆豆腐
蒜蓉炒菜心
✅菠蘿海鮮炒飯
✅泰式炒河
紅咖哩!💝10/10, 三款咖哩裏面最辣,但港人完全能接受。每份得兩個青口同鮮紫色嘅茄子,但好驚喜個醬真係好好味, 好味到我要不斷點醬,甚至用餅乾點d醬黎食💯
黃咖哩!💝9/10, 味道係三個咖哩裏面最淡,每份有兩粒雞蛋,呢個真係好surprise,佢係披住魚蛋皮嘅雞蛋黎💯,我第一次食呢種口感嘅雞蛋,外面同普通魚蛋無異,更令黃咖哩汁更容易沾上雞蛋外皮,so clever!
青咖哩!食得出濃濃的herbs,但我講唔出咩herbs😂,濃淡口味程度介乎紅咖哩同黃咖哩中間,有好嫩嘅雞肉,鮮紫色嘅茄子。
Comment💝:三款咖哩入面首推紅咖哩,最濃味最香,另外都可以試下炸雞蛋,至少好特別未試過😆。買外賣嘅朋友可以叫紅咖哩,然後返屋企煮啲肉點咖哩醬嚟食,真係好正!
肉碎豆卜!肉碎係好明顯醬油炒過,鹹鹹有調味, 呢款好多人叫,但係我覺得有啲中式
菠蘿海鮮炒飯!好足料!黃薑粉炒過既白飯,粒粒正常黃色,食到陣陣咖哩粉味。 有蛋絲、紅蘿蔔、葡萄乾等,兩餸飯質素嚟講好足料架啦。
泰式炒河!好多青椒同豆角,呢款無泰國特色,味道鹹鹹地,冇咩特別
Comment💝: 炒飯比炒河好食,炒飯粒粒分明,唔會咁油,多d thai feel haha
(📍荃灣) 泰特色泰國餐廳
荃灣海霸街91-93號荃好景大廈1樓及地下F舖