餐廳: 大快活
資訊:

因為今晚做facial,所以無煮晚餐。大快活新出左白咖喱,一直想食但都無食過,今晚終於有機會網上外賣自取有折,呢個係自疫情以來既德政!老老實實因為外賣自取有折,所以我都食多左大快活。白咖喱當然最配香茅豬扒啦,主食就揀左要鴛鴦粉。摻摻呢類型2個粉加埋一齊食既麵類一直都有,但我就從來都不喜歡,所以我揀呢個粉既時候都係唔抱任何期望。返到屋企就開壇進食啦份量方面我個人就滿意,豬扒夠大塊,都可以平鋪到一個外賣膠盒。食落厚度都係正常,唔係揼到薄chichi個種,上面仲有淋到白咖喱。因為啲豬扒都有醃到,所以唔需要靠白咖喱先有味。肉質鬆軟夠曬熱,而且有芫茜!加分!另外仲有少少芽菜做配菜,雖然我就唔食既,但係好似愛吃芽菜既人好似好多。之後就係鴛鴦粉啦,係粉絲加米粉。呢個粉我覺得有驚喜,首先2種粉粗幼差唔多,所以食落口感就好似平時食麵咁,唔會又粗又幼。而且質感又差唔多,唔會有兀突既感覺。白咖喱湯底唔會好似醬汁咁厚,配埋炸蒜少少辣椒碎,味道好好。如果太厚身食落感覺好heavy好油膩,所以某著名食白咖喱既餐廳個款就唔係我杯茶。總括然而,大快活既白咖喱係啱我口味多d,味道夠又唔會太濃同厚身,豬扒醃夠味就咁食都好
因為今晚做facial,所以無煮晚餐。

大快活新出左白咖喱,一直想食但都無食過,今晚終於有機會

白咖喱當然最配香茅豬扒啦,主食就揀左要鴛鴦粉。

白咖喱香茅豬扒鴛鴦粉

返到屋企就開壇進食啦

白咖喱香茅豬扒

白咖喱湯底鴛鴦粉

之後就係鴛鴦粉啦,係粉絲加米粉。

總括然而,大快活既白咖喱係啱我口味多d,味道夠又唔會太濃同厚身,豬扒醃夠味就咁食都好好味。可惜呢就係唔包飲品,呢杯奶茶係我自己再加錢的
2021-08-13
外賣自取