2019-12-30
呢日拎咗假去自行製作聖誕長假期,🎁Boxing Day後繼續放假,就梗係要食返餐好西賀賀佢。唔使返工所以瞓晏啲直接去食晏,呢日再次到訪Lex Coffee,無記錯應該係第三次!當年第一次嚟係因為行過見到落地玻璃好靚,又可以食甜品。之後再嚟,就因為去完第一次覺得唔錯☺️。今次weekday lunch time嚟,原來係有提供set嘅,估唔到餐廳連平日都坐滿哂人!我哋一人叫咗一個餐,午餐包咗是日湯羹配吐司同埋指定飲品。餐湯係蕃茄湯🍅,比較酸,我成個人即刻醒哂。隔離塊多士唔硬,正正常常。冬陰功海鮮意大利飯($158)。以前已經食過,有信心保證哈哈,不過造型好似唔同咗,以前用鍋上。意大利飯富有口感,大大粒,非常掛汁,但冬蔭功味比印象中辣🌶,BB辣者有機會頂唔順,不過好惹味、開胃!海鮮有2隻蝦🍤同一粒帶子,帶子幾大粒同鮮甜。香蒜橄欖油意粉配煙燻三文魚($148),意粉上碟幾靚,有片花瓣🌸,採用扁意粉,份量超多,蒜味恰到好處、加上芝士碎,令到意粉唔會變得乾身。唯一有少少不足就係煙三文魚量唔係好多,差少少餸咁。飲品方面,朋友要咗熱美式咖啡☕️,而我就另外要咗雪橙冰紅茶($78),嗌呢個主要係因為見到餐
飲品方面,朋友要咗熱美式咖啡☕️,而我就另外要咗雪橙冰紅茶($78),嗌呢個主要係因為見到餐牌上嘅圖片好吸引🙈。紅茶一嚟到真係好吸晴,幾有氣勢,因為有2個茶壺,上層係先用熱水沖嗰個血橙茶包,浸出啲味,🍊橙味果然係好出好香。其後,浸到咁上下,就將上層壺茶倒落下低有冰個壺到,令佢變成冰茶。冰茶不減紅茶嘅濃,但凍咗橙味就無咁出,配上小杯子飲,有食緊afternoon tea嘅感覺,chill chill的😊。
呢餐又點少得甜品喎,甜品選擇唔算多,得4款,價錢其實唔貴,只係貴甜品舖廿蚊到。
意式提拉米蘇($68),呢個相信係招牌菜之一吧。作為一個tiramisu控😋,我對佢嘅評價都幾高。首先造型方面拎哂分啦,同平日杯裝唔同,呢個夠哂澎湃呀,啲芝士滿到瀉!索滿咖啡同酒香嘅手指餅配上純正嘅Mascarpone cheese,無得輸;我最憎啲舖頭用cream企圖胡混過去😡。雖然未算係我食過最好食嘅tiramisu,但整體都好好,可以encore。
法式焦糖布丁($68),以一個迷你鍋送上,好精緻;面頭焦糖燒得好靚😍,夾埋啲nuts食非常唔錯。雖然有少少甜,但蛋味勁濃郁,好thick,食完好耐陣蛋香仲停留喺口腔。
總括嚟講,Lex Coffee無令我失望,我甚至認為比起以前食物質素進步咗,款式又多咗👍。價錢方面,主食就有啲貴,平均起碼都要百中以上一個, 甜品性價比就相對高(同埋好好食😋)。餐廳環境仍然係咁賞心悅目,好高樓底、夠開揚之餘,裝修同餐具都俾人好高貴嘅感覺,所以一入到嚟心情都自然地變得靚靚🥰。