2023-05-08
💁♀️💁♂️ 4/5/2023(Thu), Dinner🍽每隔一陣子,為食妙妙同A先生既打邊爐🍲癮又會起,又會想去烚吓烚吓。今晚佢地就嚟到大圍既十二少海鮮刺身牛肉火鍋專門店火鍋🍲晚餐,止一止癮。落單之後店員會送上調味料盤,調味料有一般既蔥花、辣椒🌶️粒、蒜蓉之外,仲有炸紅蔥頭絲,呢個強烈推薦要加落去,因為食落真係好香紅蔥頭既味道。而今晚我地order咗:🔆 下火芫荽🌿皮蛋鍋($98)作為芫荽控既為食妙妙選擇咗呢一款湯底,材料除咗大量既芫荽🌿、皮蛋之外,仲有馬蹄、紅蘿蔔🥕同粟米🌽,夠晒清熱下火。先試一啖湯底,芫荽🌿味都幾濃再加上馬蹄、紅蘿蔔🥕同粟米🌽既清甜,用嚟打邊爐🍲唔怕熱氣。🔆 手打三寶丸($98)包括有鯪魚球、蝦🦐丸同埋墨魚🦑丸,全部都係餐廳自己手打既。鯪魚球加咗蝦米入去,食落香口;蝦丸彈牙有蝦味;墨魚丸同樣彈牙好食。🔆 極品雪花箱降牛($218)牛肉既油脂分佈平均,輕灼十秒左右,入口肉質軟腍,油香豐富,肉味唔算好濃不過雪花牛就係要食佢腍滑既質感。🔆 脆鯇骨腩($68)入口新鮮,配皮蛋芫荽湯底真係好夾,灼過之後肉質爽脆,即使厚切都唔會覺得魚肉死實。🔆 牛脷芯($78)比一般牛脷厚切,
💁♀️💁♂️ 4/5/2023(Thu), Dinner🍽
而今晚我地order咗:
🔆 下火芫荽🌿皮蛋鍋($98)
🔆 手打三寶丸($98)
🔆 極品雪花箱降牛($218)
🔆 脆鯇骨腩($68)
🔆 牛脷芯($78)
比一般牛脷厚切,入口爽口彈牙,厚切食落比較有咬口,唔錯👍🏻。
🔆 南非🇿🇦鮑魚($88)
洗得好乾淨,白雪雪咁上枱,內臟已經清理好,就咁放入湯內煮就可以。食落彈牙又唔會韌,好食😋。
🔆 精選素菜拼盤($58)
有粟米🌽、蕃茄🍅、娃娃菜同油麥菜,全部都新鮮、洗得乾淨。
🔆 金針菇($38)
大大一碟,都係打邊爐🍲必叫既配料之一。
🔆 大大杯凍檸茶($38)
真係好大既一杯,茶味夠又唔會太甜。
🔆 Hoegaarden($68/500ml)
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 材料新鮮,卡位坐得舒服
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車可考慮附近既錶位🅿️或者著名既富嘉花園🅿️地獄場🙈
👉🏻 大圍站行去餐廳大約10分鐘路程
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆