2023-10-04
好似好耐冇食中菜咁,今晚突然想食上海嘢,見呢間個名咁別緻,所以佢就成為被選中嘅細路。上到嚟地方唔大,做勁多人食,好多都係一班人/一家人。我地得兩個人就被安排喺路中間嘅一張臨時檯,老實說真係坐得唔舒服,有點逼,好似約埋一班朋友嚟會抵啲。佢呢度除左普通飲開嘅茶之外都有幾款特別嘢,例如桂花烏龍,玫瑰荔枝。我地就揀左個玫瑰荔枝,嚟到先知係普洱底,但係玫瑰味好出,荔枝就係最後嘅後調,有淡淡果香,個茶係唔錯。我地叫左半隻片皮鴨,佢個陣就好架勢,因為比起其他地嘅嘅片皮鴨佢多左啲配料,感覺食法新穎啲。例如多左哈密瓜同話梅蜜糖。乜都放啲嘅情況下令到個片皮鴨冇咁膩,同埋再清新啲,口感豐富啲。上海菜係必食炒鱔糊,我叫左個清炒鱔糊,不過多食都有啲膩,怪不得佢份量唔多。同埋一定要趁熱食,如果唔係凍左會有小小腥。之後仲叫左個蟹粉扒豆苗,呢個都幾好食,啲豆苗唔會太老。最後當然唔少得小籠包,呢度嘅小籠包都幾飽肚。而且筷子功唔好嘅人都唔洗擔心,因為個皮夠韌,點夾都唔穿。兩個人食,呢個份量係飽嘅,不過就真係要多人嚟先可以坐得舒服。
之後仲叫左個蟹粉扒豆苗,呢個都幾好食,啲豆苗唔會太老。
最後當然唔少得小籠包,呢度嘅小籠包都幾飽肚。
而且筷子功唔好嘅人都唔洗擔心,因為個皮夠韌,點夾都唔穿。