2017-08-04
自從落成咗幾棟高尚住宅之後,東大街啲嘢食愈嚟愈貴喇東大街嘅嘢食係有特色,不過街坊想醫肚就貴咗啲喇...而天悅電車路嘅餐廳就變晒做大集團,去邊都係佢哋...小豬豬麵包店‧新開特色面包開業一個月左右~行中高檔路線。包價大概$10-$30,但都係用料較好,有特色嘅包。而唔係好似啲集團咁,逼你貴價買個雞尾包。睇過佢哋FB page,麵包師傅不斷研發新包,值得一讚~今次啲包係屋企人買返嚟,所以價錢記得唔太清楚~芒果芝士包($16)三款包入面最鍾意呢個。可以當甜品食~須冷藏。有手掌咁大個。因為雪過所以個包會有少少水氣同散。餡料係芒果芝士蓉,有芒果粒。因為芝士餡都係撈咗芒果汁,所以芝士味唔太濃,但芒果就好香~下次可能試吓淨芝士味,或者會濃啲~士多啤梨熱情果包(約$8-12)包大過拳頭少少醬係熱情果,微酸上面有士多啤梨果肉,大大粒唔孤寒~加埋杏仁碎texture更好~出面好少見呢款包,值得一試~唔會好似連鎖店啲包咁出現「中空」。包有抹茶味,餡料足夠,紅豆蓉有紅豆粒,質感綿滑,可惜味道過甜。嗜甜嘅人可能會鍾意,但我就希望食到多啲豆味~希望可以改良吓~呢篇係呢間舖嘅第一份食評~希望佢會做到一段時間啦~要喺
小豬豬麵包店‧新開特色面包
睇過佢哋FB page,麵包師傅不斷研發新包,值得一讚~
今次啲包係屋企人買返嚟,所以價錢記得唔太清楚~
芒果芝士包($16)
可以當甜品食~須冷藏。
有手掌咁大個。因為雪過所以個包會有少少水氣同散。
下次可能試吓淨芝士味,或者會濃啲~
士多啤梨熱情果包(約$8-12)
包大過拳頭少少
醬係熱情果,微酸
上面有士多啤梨果肉,大大粒唔孤寒~
加埋杏仁碎texture更好~
出面好少見呢款包,值得一試~
唔會好似連鎖店啲包咁出現「中空」。
呢篇係呢間舖嘅第一份食評~希望佢會做到一段時間啦~要喺東大街開舖真係唔易,已經見過唔少舖頭紅得快,執得仲快。加油呀!
題外話/補充資料:
如果將佢同舊式包舖比你一定覺得貴。但而家啲集團連餐蛋包都賣到$8,俾多少少買個唔係廠整嘅包,支持吓小店咪仲好~
舖頭仲有賣各式麥包,可以試吓~