有冇人好鍾意飲湯水,小編絕對係愛湯之人,以前成日有阿媽阿爸煲湯,而家搬咗出嚟住之後就飲少左(´・_・`)不過好彩,比我遇到金寶蟲草皇。今日行過,即刻入手左兩款燉湯、一個甜品、再加多一個龜苓膏。✨清熱補氣花旗參烏雞湯花旗參補氣養陰,清熱生津;加上烏雞、少許螺片和圓肉同煲,啱晒呢排捱夜嘅我,飲落湯水清甜帶甘,帶點藥材嘅味道。✨潤肺強身鷓鴣湯老公呢排有幾聲咳,除咗煲蘋果魚腥草俾佢之外,呢款湯品亦都好啱佢飲!鷓鴣相當滋補,有滋陰潤肺、健脾益氣、化痰止咳等功效,翻熱後飲用湯頭濃郁,入口舒服。✨北海道鮮奶燉花膠呢款滋潤補品,當然可以作為飯後甜品,小編欣賞佢嘅甜度唔高,而且仲有真材實料嘅花膠,食落爽口厚身,奶味香濃滑潤。✨靈芝石斛龜靈膏夏天除咗飲冬瓜湯同食西瓜之外,龜苓膏同樣去濕清熱。入口甘苦,質地滑嫩,可以加入少少嘅蜜糖作為配搭~

✨清熱補氣花旗參烏雞湯

✨潤肺強身鷓鴣湯