2020-07-01 82 瀏覽
凍又想打,熱又想打,係冇錯我係講緊打邊爐,香港人真係好鍾意打邊爐包括我, 今次來到粉嶺“龍手工涮涮鍋”想試佢自家手工野有幾掂。一座低媽咪就話要食胡椒蘿蔔花甲豬肚鍋,成鍋拎來入面滿滿的材料, 細心的侍應叫我地飲碗湯先慢慢食, 一飲胡椒味超香濃又唔太辣岩我, 豬肚夠爽, 花甲好鮮甜。愛吃牛的老豆,點了呢到個牛魔王, 上碟好靚,有齊哂我們喜歡的部位, 食到媽咪勁讚好,食完仲唔夠皮,另外加多左一大碟龍選手切Prime 肥牛, 睇見佢油脂分部咁好, 就知點解我地會order 份大啦另外仲叫左手打黑松露墨魚滑, 比佢心型圖案加哂分啦,墨魚滑咬落夠彈,咬多兩下有淡淡的黑松露香,而鮮菇貢丸都係自家制唔錯,仲有八吋皇帝蟹柳夠哂長。我知媽咪打邊爐一定要食菜,我叫左油麥菜和蜂巢豆腐,吸哂個胡椒湯。熟我嘅人就知我係炸魚皮怪,食親打邊爐必點,今次仲比我見到呢到有手工金沙魚皮,我緊係唔放過啦, 即叫即炸堅正每件魚皮都沾滿咸蛋黃。我地仲叫左天地一號蘋果醋和凍檸檬茶飲,媽咪老豆都好滿意呢餐話下次再來食。