2016-09-18
大角咀搵食日記,自上回食過一完十分唔掂既小籠包,當頭棒喝想這兒了。跟過妹妹,細細面黎過,就係無帶過媽咪去,今日就突登帶佢黎一試。一黎到,咦?新餐牌?多左選擇相對先前,估佢唔到咁快又有驚喜,會轉新menu bor...星洲胡椒蟹小籠包68唔講咁多,整翻個過反下小籠包癮啦。豬肉涵不是好飽滿卻味道剛剛好,豬肉肥瘦比例得當而且現場即包,小籠包內滿是湯汁,食味甚佳,而且外皮包得恰當,皮薄涵靚,夾時不易刺穿,浪費了美味的高湯,每次來就是為佢喇,要吃到夠皮才肯走呢。 爆汁重胡椒,肉是胡椒味蠻出眾,仲加入左蟹粉,鮮味出眾,胡椒的清爽辛辣減了豬肉的肥膩感,很聰明的做法。。芝士生煎包42第二個主打項目,創意加入水牛同車打芝士,較一般生煎包出色一點,口中有芝士奶香,還不得不提當中都帶噴汁的內容,實在是畫龍點睛。不過包可能同芝士混合後,內部還帶有丁點糊口,可以更上一層樓的。紅油抄手42蒜蓉同干椒,辣味點到即止,加入真材實料既雲吞,外面夠滑,入面夠嫩,香氣迫人,是曾吃到數一數二的一道,又係唔試唔得,大大粒好抵食,豬肉涵不是死實,而是鬆軟帶肉味的模樣,豉油令抄手即時提味,我地超欣賞。百花雲吞湯58價錢是呢間較高的
唔講咁多,整翻個過反下小籠包癮啦。豬肉涵不是好飽滿卻味道剛剛好,豬肉肥瘦比例得當而且現場即包,小籠包內滿是湯汁,食味甚佳,而且外皮包得恰當,皮薄涵靚,夾時不易刺穿,浪費了美味的高湯,每次來就是為佢喇,要吃到夠皮才肯走呢。 爆汁重胡椒,肉是胡椒味蠻出眾,仲加入左蟹粉,鮮味出眾,胡椒的清爽辛辣減了豬肉的肥膩感,很聰明的做法。。 芝士生煎包42
第二個主打項目,創意加入水牛同車打芝士,較一般生煎包出色一點,口中有芝士奶香,還不得不提當中都帶噴汁的內容,實在是畫龍點睛。不過包可能同芝士混合後,內部還帶有丁點糊口,可以更上一層樓的。 紅油抄手42
蒜蓉同干椒,辣味點到即止,加入真材實料既雲吞,外面夠滑,入面夠嫩,香氣迫人,是曾吃到數一數二的一道,又係唔試唔得,大大粒好抵食,豬肉涵不是死實,而是鬆軟帶肉味的模樣,豉油令抄手即時提味,我地超欣賞。 百花雲吞湯58
價錢是呢間較高的一尾,百花指既係用上干魷魚,保留住豬肉之外,加左蘿蔔豆卜既湯頭幾甜,豬肉涵幾香的,份量都好足料,皮薄兼熟透,又夠滑溜溜,第一次試又唔錯bor..
食後感:價性比好高的小店,平靚正精選,平時香港站收工過去相當近,店又新,坐得又舒服,夠寛落,食物有創意,貴精不貴多,看到細食母親都有吃不少就知道,小妹總是忍不了跟朋友介紹此大角咀正店呢。