2021-06-18 13 瀏覽
古早味蛋糕近年越來越受歡迎,舖頭開到成巷成市,濃郁嘅蛋香味加上軟綿綿嘅口感,可以話係大人及小朋友嘅至愛,今日嚟到元朗探朋友總唔可以兩手空空,見到途中呢間古早味蛋糕舖,一於買黎送禮啦。 同好多古早味蛋糕舖一樣,呢度嘅蛋糕有好多款口味,鹹嘅甜嘅都有,可以選擇買一個/半個或片裝,最後買左一個伯爵茶味,另外各買左一小件朱古力味及黑糖味俾朋友兩個小朋友。伯爵茶味蛋糕賣相呈淡茶色,相當吸引,蛋糕散發出淡淡茶香味,食落伯爵茶味濃郁,味道唔太甜,口感濕潤鬆軟,雖然同朋友只有兩個人,但一人半件都覺得唔夠喉。朱古力味蛋糕夾有朱古力粒,入口有好香濃嘅朱古力味,味道甜得黎但唔會覺得好膩;黑糖味蛋糕雖然改用黑糖,但味道都唔會覺得好甜,有淡淡黑糖味之餘,亦可以食到蛋糕嘅蛋香味,兩件蛋糕小朋友都好喜歡。

2021-06-12
外賣自取