2023-09-10
遲咗收工,想搵啲食物慰勞下自己,醒起附近唔係間間餐廳晚上9點幾都仲有營業,於是過嚟呢間碰碰運氣。嚟到門口見到十點截單,十點半收舖,諗都無諗就直入餐廳。之前試過呢間餐廳其他食物,咁啱又好想食台灣小香腸,於是就叫咗一個夜市小香腸滷肉飯,再嗌左杯芋見珍珠鮮牛乳。餐廳可以人手落單,唔洗用QR Code,非常方便。飲品先到,雖然堂食都係用即棄膠杯同飲管,但都有放咗鐵匙羹係杯比客人可以舀杯邊嘅芋泥同底嘅珍珠,唔洗怕嘥咗啲芋泥,又唔洗怕吸唔到珍珠。今次點嘅飲品係正常糖量同冰量。台式飲品最忌唔夠凍,但呢杯飲品冰量好足。加上芋泥夠滑夠甜,唔會一粒粒。珍珠嘅份量亦都剛好,唔會飲哂杯飲品仲成個底都係珍珠。主食夜市香腸滷肉飯都係不得不讚。賣相好好之餘,味道更好。夜市小香腸嘅份量非常慷慨,有成4-5條,就算食量比較大嘅朋友食完都應該唔會覺得肚仔空虛。小香腸上面更加灑咗一啲胡椒粉,令小香腸嘅味道豐富啲。食滷肉飯有時都會怕肥肉太多,好快就食到又飽又膩。但呢個滷肉肥瘦比例適中,醬汁唔會過多,所以食嘅過程好輕鬆三爬兩撥已經食哂。飯粒分明,唔會黏埋一堆堆。平常配菜可能都會被忽略,但呢個便當嘅配菜亦都令人留下好印象。雲耳同
主食夜市香腸滷肉飯都係不得不讚。賣相好好之餘,味道更好。
平常配菜可能都會被忽略,但呢個便當嘅配菜亦都令人留下好印象。雲耳同豆都整得好爽身,一啖滷肉飯一啖配菜正好解膩。開頭擔心未必食得哂,最後都清哂碟。
餐廳環境衛生,冷氣亦都足夠。
整體而言,係值得推介嘅台式餐廳!