2022-02-04 860 瀏覽
記得有一次星期五放工同好姊妹快閃台北,去東區街頭買鹽水雞,邊行街邊拮黎食,真係特別有風味🤩。近期聽人地介紹,原來自己元朗都有一間人氣鹽水雞外賣店,search下openrice發現仲要係零負評小店,當然要去試一試啦🤓。 下午五點鐘去到,先知道原來鹽水雞得兩個時段有得賣,每日中午1點同下午6點先開賣,會提前半個鐘派籌,真係好巴閉😮。鹽水雞以外嘅野就冇時間限制,不過既然黎到,食唔到又唔心息,就等一等啦🥺。 5:30攞到第一個籌,到6點已經排左20幾個人,6:15左右就差不多買曬d雞了😳。排隊時店員會派紙仔,可以慢慢研究埋食咩~食物選擇都唔少,除左一人份雞套餐之外,仲有限量推出一隻/半隻雞套餐,調味可以自己選擇,每份都會用個靚靚密封手抽袋裝住,方便又衛生👍。另外仲有滷肉飯或者米粉、鴨血同十幾款配菜。 ❤ 鹽水雞獨享套餐($47@)揀左兩個獨享餐,一個係雞胸+芋絲、青瓜同杏鮑菇,另一個係雞腿+芭樂、秋葵同百葉豆腐,小辣。一打開密封袋,就聞到好香嘅蔥油同麻油味,醃料包括蒜末、蔥花同鹽水等。雞肉全部都係新鮮即整嘅,所以比較嫩滑同juicy。 雞胸切成一口一粒咁,啖啖肉,小小辣味真係好開胃😋。雞腿就

❤ 鹽水雞獨享套餐($47@)
一打開密封袋,就聞到好香嘅蔥油同麻油味,醃料包括蒜末、蔥花同鹽水等。雞肉全部都係新鮮即整嘅,所以比較嫩滑同juicy。 雞胸切成一口一粒咁,啖啖肉,小小辣味真係好開胃😋。雞腿就多數連皮嘅,雞皮唔肥而且爽口。
配菜方面,個人覺得最好味嘅係百頁豆腐,蜂巢組織索曬d汁,咬落入曬味而且水分十足,有爆汁感覺😚。另外,杏鮑菇厚肉爽脆,真係還原台灣夜市風味。芭樂亦都係比較特別嘅配料,本身嘅清甜味道同鹽水混合,原來又幾夾wo😮。

❤ 滷肉飯(小,$20)
一個人食份量真係好足夠,20蚊好抵~滷肉肥瘦適中,而且帶有少少膠質,又多汁,可以撈曬成碗飯。飯係用左珍珠米,比較有嚼勁。

❤ 肉燥米粉(小,$20)
D肉燥其實同滷肉飯係一樣嘅,用左新竹米粉。相比滷肉飯,個人就比較中意食呢個米粉,覺得更加容易令滷肉汁滲入,所以更入味😋。

整體而言,呢間鹽水雞小店無論係雞定係其他台式食物味道都唔錯,充滿台灣風味,而且價格好親民,經過的話不妨試下🏅。
2022-01-15
30 分鐘 (外賣自取)
  • 鹽水雞