2017-08-22 554 瀏覽
今晚夜咗收工,但亦無阻兩個吃貨去大坑食好嘢。老友帶路,從天后地鐵站一直走到隱蔽的華倫街,到同名的Warren餐廳食飯。Warren店子小小的,燈光昏暗,情調一流,最啱情侶食飯或者閨密把酒談心餐廳主要供應套餐,可以選擇3個course或者要埋甜品變成4 course dinner。由於時間比較夜,大家都唔想食咁飽,叫咗一個3 course 一個4 course dinner。落單之後,侍應就拎咗餐包過嚟。餐包烘得暖暖脆脆的,抹上黑松露牛油,味道好香,牛油好滑,再普通嘅餐包都變得不平凡之後就到我哋揀選嘅前菜:我點左經典龍蝦沙律侍應一拎上台,我第一個反應就係,wow,擺盤好精美,但說好的沙律去咗邊度細心睇下,原來廚師將沙律釀咗入個龍蝦殼入面,而入面嘅龍蝦肉就已經起咗出嚟,方便食客享用啖啖龍蝦肉味道鮮甜帶海水味,肉質爽口彈牙,好好味沙律就以彩椒洋蔥為主,口感爽脆,顏色鮮艷,味道酸酸甜甜,非常之開胃!老友點咗煎鵝肝侍應一放低,大家就已經聞到鵝肝特有嘅、好誘人嘅香味切開大家share黎食,鵝肝有入口即溶嘅感覺,油脂濃腴無比,口感好滑潤,雖然邪惡,但真係稱得上係人間極品呢個時候,其實最啱叫一杯紅酒,

落單之後,侍應就拎咗餐包過嚟。

之後就到我哋揀選嘅前菜:

我點左經典龍蝦沙律
經典龍蝦沙律

啖啖龍蝦肉味道鮮甜帶海水味,肉質爽口彈牙,好好味

老友點咗煎鵝肝
香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬

侍應一放低,大家就已經聞到鵝肝特有嘅、好誘人嘅香味

呢個時候,其實最啱叫一杯紅酒,慢慢呷,慢慢品嚐!不過今日先至星期一,大家都唔敢太放肆

然後就到湯
龍蝦湯

龍蝦湯味道濃郁,口感幼滑creamy,而且真材實料,食到好幾粒龍蝦肉!

相比起龍蝦湯,我覺得呢度嘅法式洋蔥湯就更有驚喜

法式洋蔥湯

洋蔥湯顏色睇落比較深,但味道充滿住洋蔥嘅甜味,而且食到又軟又腍嘅洋蔥之餘湯身亦保持稀度;鋪喺面嘅法包吸晒洋蔥湯嘅精華,再加上溶咗嘅芝士,非常好味

跟住,就到全晩另一高潮:兩個精緻好味的主菜!

餐廳好有心思,一個主菜已經食到兩種口感造法完全唔同嘅魚!
香煎鮟鱇魚&三文魚

香煎鮟鱇魚外層香脆,入面魚肉口感細嫩!蘸小小海鹽更能提升魚肉鮮味
慢煮嘅三文魚就更加滑嫩,而且三文魚油脂好豐富,入口好有溶化嘅感覺,滿囗香醇嘅魚油,好正

另一個主菜係慢煮豬肩,顏色係可愛嘅粉紅色,慢煮出來的豬肉肉質幼嫩,配上果蓉同芥末燒汁,味道好有層次
慢煮豬肩

兩個主菜除咗主角出色,配菜亦唔馬虎!特別係呢啲唔起眼的紫薯蓉,香甜軟糯

最後當然唔少得個甜品!我地揀咗朱古蛋糕配雲呢拿雪糕。
暖暖的朱古力蛋糕配冰凍嘅雪糕,一凍一熱好滋味。

再呷幾啖濃醇嘅咖啡,為呢個精彩嘅晚餐畫上完滿的句號
2017-08-21
經典龍蝦沙律