2014-07-23 2835 瀏覽
今晚同朋友仔食飯,因為佢收到夜,所以揀又一城方便食飯囉。係 internet search 過又一城有咩好日本餐廳,見最有興趣都係雪村喇。枱上既擺設都好精緻喎,連裝豉油、海鹽、辣粉既器冊都幾靚。第一次黎,現在晚上九點半多,雪村收十一點,已經無晒食客了,可以包場,哈哈。廚師推介全部寫晒係塊板上面,活魚刺生價錢還可以啦,不過海膽貴得出奇囉。元宵節快樂 ﹗今晚有特別的龍蝦套餐,兩位只售 HKD680 乍喎,都幾抵。不過睇真啲,只有沙律、刺生、炸物、燒物、龍蝦、烏冬、甜品各一款,覺得都係散叫較好,選擇多一點。朋友仔仲未收工,我唯有先 study 吓個 menu 啦。刺生、壽司選擇都幾多,價錢屬中上級。奇怪地反而串燒得雞、豬、蔬菜菇菌,而且較為普通,無咩特別,招牌係雪村串燒喎,但又唔係主打串燒既?嘩 ﹗有和牛刺生呀 ﹗一定要食,正 ﹗八爪魚刺生都唔係游水生猛、即叫即劏又識郁嗰啲既,唔要啦。有白果同生豆腐供應,幾得意喎,海膽燉蛋勁吸引囉。好想 order 個特上刺生盛盒呀 ﹗好多靚野,但兩個人食唔食到呢?睇睇吓 menu 突然一陣非常濃烈既漂白水味道飄黎,我仲以為差不多收檔開始拖地添,原來 writress 妹妹剛放下熱毛巾,漂白水味係由熱毛巾黎架喎 ﹗陣味實在太嗆鼻喎 ﹗漂白水味令人食慾大減,真係要改善一下。味噌蘿蔔凍食,鮮味無渣,夠晒腍,浸得入味又充滿水份,連日本蔥同吃,鮮甜又帶清香。朋友仔仲未到,差不多十點喇,我實在太肚餓,食住前菜頂住先 ﹗凍豆腐沙律配胡麻醬,頭盤先黎個沙律先,似乎好新鮮喎。朋友仔話胃痛,唔食到太多野,唯有唔 order 咁多啦。凍豆腐沙律配胡麻醬,凍豆腐好冰涼又香滑,涼浸浸,感覺爽透,如果配青芥苿汁都唔錯。什菜新鮮爽嫩又多汁,配上香甜既胡麻醬就更開胃啦 ﹗牡丹蝦刺生,超新鮮,好耐無食過咁新鮮既牡丹蝦喇 ﹗肉爽彈而極具黏性,係超新鮮既證據 ﹗味道鮮甜,豐富既蝦膏甘香無比,正呀 ﹗三文魚腩,色澤光亮,顏色吸引,十分肥美,入口香甜嫩滑又無根,食極都唔夠呀 ﹗油甘魚腩,魚油超級豐富,甜到不得了,魚肉鮮甜甘香既味道留係口腔中久久不散 ﹗加上即磨鮮山葵,更能提升魚既鮮味 ﹗特別鮮甜又不嗆喉 ﹗海膽軍艦,幾片巨形海膽刺生,見到已經留晒口水 ﹗聞一聞、索一索,海膽好香呀 ﹗點少少山葵豉油即刻整件啪入口,海膽既甘香跟壽司飯既酸甜非常夾。飯煮得好,乾爽嚥靭既飯粒,醋香甜而不過酸,好好味呀 ﹗和牛壽司,必食 ﹗質感滑溜有趙口,味道香甜,肉汁又豐富。淡淡新鮮牛肉甜味跟脂肪香味混和,好鬼正 ﹗喜歡配上少少薑蓉及日本蔥花就更爽喇 ﹗飯團呎碼適中,飯粒乾爽而嚥靭,醋味香甜又不嗆,恰到好處,好滿意 ﹗特級吞拿魚腩,有點失望,紅色魚肉都夠甜美又香口,幾好啦,不過有點筋喎。始終粉紅色吞拿魚腩既口感同味道都比紅肉好上百倍,粉紅色澎湃既魚油、嫩滑比比既質感 ﹗原條穴子海鰻壽司,魚肉軟滑,可以燒得再香啲,味道不過不失啦,無咩特別,一試無妨。汁燒比目魚,經常食鹽燒鯖魚、秋刀、三文魚、油甘魚有點悶,見到有靚比目魚即 order 啦 ﹗魚肉燒得滑溜多汁,雪白有光澤,魚味清香,好味道 ﹗個汁就比較濃左少少,偏甜左喇。鹽燒牛舌,都係厚切既口感同肉汁較出眾,依個牛舌都唔差,燒得香,牛舌爽,味道濃,好食。鹽燒豚肉蕃茄卷,必食 ﹗估佢唔到兩者個味道非常配合,鮮甜多汁既車厘茄配上濃郁肉香既豚肉洒上海鹽,撞得精采 ﹗跟串燒既梅子醬及和牛醬,似乎梅子醬更出色。軟殼蟹天婦羅,都係有個通病,似炸軟殼蟹多過係天婦羅囉。last call 既天婦羅似乎有點硬了 ﹗收檔前既炸油比較渾濁啦,炸出黎既顏色偏深,味道有點濁。炸得倘算乾爽,軟殼蟹香口而且蟹膏非常豐富,整體算合格啦。我要真正既天婦羅啊 ﹗薄薄一層淺黃色既天婦羅包住,只係好似著左件雪紡衫一樣,而唔係好似著左盔甲囉 ﹗依家都過左十點半喇,可能如果早啲食的話,品質會更好。

味噌蘿蔔凍食
凍豆腐沙律配胡麻醬