2014-08-03 4133 瀏覽
難得有機會跟一班同事食晚飯, 她們大部份是有小朋友的媽媽, 所以私人時間相對地較少。今次去到較遠的葵芳, 平日我只懂到葵涌廣場shopping, 今次來到金潮小廚是因為其他同事的強烈推介, 加上舊同事跟老闆們認識, 要拎位絕對沒問題, 因這間沒有訂位的...要自己排隊。金潮小廚好受歡迎, 7時多到達已坐無虛席, 而且檯與檯之間都幾擠迫。先來小食 - 鮑汁鳳爪: 我覺得味道較淡, 我較喜歡利苑的鮑汁有黏口感覺, 但有同事們都喜歡食。鮑粒荷香飯: 據說是店招牌菜, 有同事食過都讚口不絕。可惜今次失水準, 這個太乾沒有汁, 將底的材料撈埋也是這樣, 好失望。胡椒蜆湯: 胡椒豬肚湯就聽得多, 胡椒蜆湯就第一次! 不過我較抗拒胡椒辣味, 所以都是抱著一試心態。第一啖飲入口湯好鮮甜, 胡椒味剛剛好不會搶喉, 蜆夠多好大粒, 而且粒粒都沒沙。 冰梅骨: 甜甜酸酸, 肉排夠厚而且入味, 跟白飯食一流。啫啫通菜雞煲: 較鹹, 而且太多肉絲, 喜歡食清炒菜多點。炸肉排: 夠鬆脆, 但仍保留住肉汁好juicy, 而且香味撲鼻。還有同事們另外叫外賣打包回去給家人食, 一路上都嗅到肉排香味!香草蝦球: 賣相美觀

鮑汁鳳爪
鮑粒荷香飯
胡椒蜆湯
冰梅骨: 甜甜酸酸, 肉排夠厚而且入味, 跟白飯食一流。
冰梅骨
啫啫通菜雞煲: 較鹹, 而且太多肉絲, 喜歡食清炒菜多點。
啫啫通菜雞煲
炸肉排
香草蝦球: 賣相美觀, 蝦球夠大隻, 伴沙律醬食好美味, 再配有香草及檸檬香味, 清新醒神, 中和沙律醬膩感, 我連百力滋都食埋~~
香草蝦球
金沙南瓜: 金沙蝦球聽到多, 南瓜一個幾新配搭。第一口咬下去感覺到外層鬆脆, 然後就有南瓜林林地的質感, 甜甜地中和了炸物油膩感覺, 可能你聽落南瓜個味好單調, 但食落去唔太似南瓜。
金沙南瓜
魚皮: 望到賣相的確好醜怪, 我一向食魚都不食魚皮, 所以見到呢碟會打冷震。但同事說一定要試下, 因為好好味, 唔似食蒸魚的魚皮感覺。鼓起勇氣去挾第一條點豉油, 原來感覺好像食海哲一樣好爽口, 完全對它改觀。
魚皮
有位同事想試南乳炸豬手, 當時我已經好飽不過每人一舊都可以的~hehe。最後一道菜也是很惹味, 咬到豬手的皮好鬆化, 連骨都炸得入味。
炸南乳豬手
以上的菜好難在家中食到, 因為要食店才可以煮到咁有鍋氣。大部份菜都是炸的好熱氣, 間唔中食一次都ok既~~~食中菜都是一班人食較好, 可以叫好多個菜share, 每人都是付$150 好抵食。

2014-06-24
冰梅骨