2020-11-01
同好姊妹吹水之夜,只要同呢個好姊妹出街就會口水多過茶, 所以為左唔好影響其他人,我地今晚決定去大排檔食。一來叫左個麻辣墨魚頭,麻辣味幾出,入口dd 麻後勁帶點辣,墨魚頭好爽,底下的雲耳吸收哂d 麻辣汁,辣得夠過癮,最正係佢可能驚大家過份刺激係上面放左d 中華沙律配搭,減輕辣度。油鴨西洋菜煲, 都煮得唔錯油鴨的油脂比西洋菜吸收哂變得菜更香甜,油鴨亦唔會過咸呢個食法我幾鍾意。我個朋友最鍾意食菜,我地覺得只得一個菜唔夠喉,所以叫多個啫啫生菜煲, 送到來時仲唦唦聲,用左豬肉碎蝦乾去爆過真係好唔同特別惹味生菜炒得唔過火仲係好爽脆甜。係大排檔食野真係可以好盡興,食物夠鑊氣,份量又大, 你睇我今晚叫的“生炒海味糯米飯” 份量超多,入面有好多蝦米臘腸潤腸等材料,最特別係加左菜脯去炒更加香,糯米飯口感好軟糯,涼涼地食,食完真係好溫暖。