2019-06-20
約老友🤝出嚟食飯🍚,佢住土瓜灣區所以就去番呢一區食晚飯🥢,朋友話之前食過「鴻哥小廚」👈覺得唔錯👌,所以我哋就嚟咗食晚飯👄。餐廳環境簡單夠晒街坊風格👀,食物選擇多夠大眾化💥。牆上有塊大白板寫了些大廚推介👩🍳,所以就㸃幾味推介菜♥️。「生菜包乳鴿崧」🥬🕊️份量足😘,乳鴿崧有不同材料在其中🧡,有層次口感💛,欣賞生菜青嫩新鮮💚,因之前在其他地方食過啲生菜有點點鐵鏽🤷,將乳鴿崧放於生菜來吃🗣️,熱辣辣嘅乳鴿鬆🔥與清爽嘅生菜❄️,形成強烈嘅口感對比😉,我還將炸米粉放埋一齊食😬,唔錯。「頭抽豉油雞 」🐔雞肉件嫩滑夠入味😏,尤其吸收了頭抽汁精華👈,頭抽汁不會過咸調較得剛好,拿來送白飯一流🍚。「鴻哥小炒王」👩🍳🍚 韮菜🥬同芽菜🌿爽口,仲落咗蝦干🦐同魚干🐟很香口,吃得出鑊氣🔥,爽。整體嚟講食物質素唔錯👍,份量足💪,環境平民化畀到一種輕鬆嘅感覺😋,唔似一啲高級餐廳拘謹,啱晒同朋友大聲講大聲笑,食得開懷🤪。♥️🥢♥️🥢♥️🥢♥️🥢♥️🥢♥️🥢
「生菜包乳鴿崧」🥬🕊️
「頭抽豉油雞 」🐔