2018-02-08
閨蜜生日,當然要帶她去食好野,俾一個難忘的生日給她。今晚去左觀塘接她放工,之後帶她去「魔膳廚房」食生日飯,呢度除咗環境浪漫舒適之外,食物質素亦非常高,價錢仲好實惠,係一間高CP值的餐廳。餐廳門口是一幅花牆,好似進入秘密花園,餐廳內非寬闊,座位之間唔會太迫,仲有幾張吧枱式的長餐枱,令客人可以於一個浪漫的環境之下品嚐美食。食物方面有好多選擇,除咗單點之外,仲有多款的set dinner 俾客人選擇~而且新張期內光顧set dinner仲可以加一蚊多一款小食或者甜品添,認真抵食!我哋一人點左一個set dinner,另外用咗加一蚊的優惠點左兩款小食~跟餐中有餐包同餐湯,呢度嘅餐包自家製新鮮製作,熱哄哄非常鬆軟,包入面仲有果仁添;餐湯有紅白湯選擇,我哋選擇咗白湯,周打蜆忌廉湯,好稠濃入囗creamy,仲有粒粒嘅蜆肉~加一蚊嘅小食,帕爾瑪火腿配哈蜜瓜,火腿淡淡嘅鹹香配埋鮮甜嘅哈密瓜非常夾~糯米釀香辣雞翼,雞翼香脆可口,仲非常細心拆咗骨,糯米煙靭,美味嘅辣味,野味十足,食一隻有啲唔夠喉~主角出場啦!徳國吼原隻豬手配薯角跟黑椒汁份量驚人,足夠3個人食,大大隻豬手外皮香脆、中間脂肪部份膠質重非常Q彈,
主角出場啦!徳國吼原隻豬手配薯角跟黑椒汁
份量驚人,足夠3個人食,大大隻豬手外皮香脆、中間脂肪部份膠質重非常Q彈,肉質結實,飽肚感十足,淋上黑椒汁更加惹味,亦可以配鹹酸菜食,下面嘅薯角炸得香脆~
另外每次都要點嘅意大利飯,今次點左香煎帶子黑松露意大利飯,帶子大大粒新鮮肥美,外面煎到微微嘅金黃色,口感彈牙,意大利飯屬於偏硬有咬口,係我鍾意嘅口感,入面有露荀、蘑菇、洋蔥等配料,散發住淡淡的黑松露香味~
一入門口嘅時候見到甜品櫃放滿一個個好夢幻嘅返花藝蛋糕,蛋糕仲係由法國入口添,配上唔同嘅花朵,就好似一件藝術品~
我點左紅桑子草莓提拉米蘇,最上層係酸酸微微的紅桑子、中間係甜甜的草莓、最下層係香脆的餅底,三者非常配搭~
閨蜜點左焦糖脆脆朱古力三重奏,甜甜的焦糖,中間的朱古力又唔會太甜,再加埋脆脆的餅底,口感豐富,連平時好少食朱古力力嘅我都覺得好味~
閏蜜表示非常滿意呢一餐生日飯,特別系花藝蛋糕令她印象深刻~