2022-08-13
曲奇童話喺香港都有好多分店㗎,今次我就專程去到銅鑼灣分店,而家銅鑼灣Sogo都有得賣😍佢哋嘅月餅同軟曲奇更加係有唔少好評。四喜禮盒🥮奶黃月餅奶黃入口濕潤,奶香都好豐富,餅皮又薄,唔怪得咁受人歡迎。🥮柑橘伯爵茶月餅除左茶香之外,仲有柑橘既香甜,味道非常豐富。🥮綠茶玫瑰紅豆月餅紅豆同綠茶真係絕配呀,好味。🥮雙重朱古力月餅朱古力嘅層次感豐富,味道非常香濃,好好味呀。軟曲奇方面,佢哋有麻薯軟心曲奇,同一般軟曲奇。🍪麻薯曲奇既口味有:花生麻薯,朱古力麻薯,綠茶栗子麻薯同伯爵茶麻薯。🍪麻薯入口幼滑,仲唔痴牙添,令到成個軟曲奇口感非常豐富。當中朱古力同花生味道比較重,其餘兩隻味嘅味道就比較清淡,適合鍾意食唔同口味嘅人。🍪軟曲奇嘅口味有:雙重朱古力,綠茶開心果南瓜子,鹹蛋芝士同玫瑰草莓。雖然冇咗麻薯,但軟曲奇佔嘅份量多咗,可以清楚咁感受到軟曲奇既魅力。當中我覺得最特別嘅莫過於係鹹蛋芝士,鹹蛋味非常香濃,配上芝士嘅味道令到成個軟曲奇有少少鹹味,好有特色。
四喜禮盒
🥮奶黃月餅
奶黃入口濕潤,奶香都好豐富,餅皮又薄,唔怪得咁受人歡迎。
🥮柑橘伯爵茶月餅
除左茶香之外,仲有柑橘既香甜,味道非常豐富。
🥮綠茶玫瑰紅豆月餅
紅豆同綠茶真係絕配呀,好味。
🥮雙重朱古力月餅
朱古力嘅層次感豐富,味道非常香濃,好好味呀。
軟曲奇方面,佢哋有麻薯軟心曲奇,同一般軟曲奇。