2017-11-27 308 瀏覽
由day one九龍城開舖幫襯到依家,可以話真心超級失望 😥 無論出品和服務真的大大不如以前。兩星期前食完仲幫佢搵藉口安慰自己,可能開多左分舖,出品水準偶然有d偏差掛。所以今日都照常去幫襯。話說我地三人到嘅時候,睇落好似系無位,而且當時外面有兩堆人等緊位,所以去counter到攞左飛之後繼續系門口等。無耐,系我地前面等位嘅人都入曬座,得返我地三人。突然有一對情侶直接走左入舖坐左系最近門口個張檯嘅兩個位,心林都啱嘅,兩個位我地三個人都坐唔落。唔到兩分鐘,有張坐左兩個人嘅四人檯起身買單,我地林住‘好野,有位嚕’。點知佢地都未開始買單,之前個對情侶立即起身走左過去個張四人檯(下面有圖),而且系counter一直同收銀個個女仔傾計個個waitress仲示意歡迎佢地坐過去。我火都來埋,我地等左咁耐,係咪應該比檯我地先呢?而且我地係三個人。我即刻行過去問佢,點知佢返問我地,你地攞左飛未 😡😡😡😡 我好㷫咁問佢‘’你地掛住傾計唔睇下仲有無number未哎嘅咩?‘’佢即刻知衰,指向店尾個到有三個位就我地過去坐。依一刻我仲爆 😡🔥😡🔥😡🔥😡🔥😡🔥😡🔥我係門口等左咁耐,原來係你地兩個要傾計而有位唔叫我地入

話說我地三人到嘅時候,睇落好似系無位,而且當時外面有兩堆人等緊位,所以去counter到攞左飛之後繼續系門口等。無耐,系我地前面等位嘅人都入曬座,得返我地三人。突然有一對情侶直接走左入舖坐左系最近門口個張檯嘅兩個位,心林都啱嘅,兩個位我地三個人都坐唔落。唔到兩分鐘,有張坐左兩個人嘅四人檯起身買單,我地林住‘好野,有位嚕’。點知佢地都未開始買單,之前個對情侶立即起身走左過去個張四人檯(下面有圖),而且系counter一直同收銀個個女仔傾計個個waitress仲示意歡迎佢地坐過去。我火都來埋,我地等左咁耐,係咪應該比檯我地先呢?而且我地係三個人。我即刻行過去問佢,點知佢返問我地,你地攞左飛未 😡😡😡😡 我好㷫咁問佢‘’你地掛住傾計唔睇下仲有無number未哎嘅咩?‘’佢即刻知衰,指向店尾個到有三個位就我地過去坐。依一刻我仲爆 😡🔥😡🔥😡🔥😡🔥😡🔥😡🔥我係門口等左咁耐,原來係你地兩個要傾計而有位唔叫我地入去坐。如果唔係我老公話算啦,我即刻同佢開拖(圖片係counter個兩個女仔,我地入座左之後,佢地仲繼續傾計)。

入座之後,點左益力多沙冰、宇治金時同芒果沙冰。甜品來到,發覺同以前比較:
1)份量細左好多,以前係用圖片裡面放系沙冰碗下面個隻碟來出沙冰嘅 (有圖比較兩隻碟size),依家用細碗
2)味道大不如前,宇治金時綠茶味道淡,益力多沙冰沒有乳酸味道,芒果味道比以前假

經過今次之後,我應該都唔會再來,因為唔想自己再次失望。小方糖由一間店做到依家連鎖,以前由‘‘唔好吃唔收錢’’同服務好,到依家品質差服務差,圖片可以睇到員工傾計多過做嘢(原本企系收銀台傾計個個女仔,坐埋低來傾計,之前counter傾計都係一直坐,或者係老闆娘掛😏),真係戥個老細擔心。
2017-11-26
10 分鐘 (堂食)
宵夜