2010-04-18 31 瀏覽
擒日同屋企人慶祝畢業, 揀咗竹園食飯, 點知發現今日既竹園已經大不如前本來竹園係我地一家既favour, 鍾意佢既海鮮餐大件夾抵食, 仲可以任飲橙汁結果令人失望而回...本來叫咗個八人餐, 諗住俾多少少可以有多啲嘢食, 點知食物質素同份量經已大不如前當我親自點海鮮既時候, 見到啲龍蝦仔細到好似未戒奶咁大隻, 個阿姐就話餐同散叫係唔同, 我當時諗... 算喇, 平時食都咁大份, 信得你過. 跟手個阿姐就話個餐係包紅鮋, 唔係石斑, 石斑要加百幾....我即時有被劏既感覺, 不過都算, 因為個餐的確無講係石斑. 點知一上菜就知大近視, 本來揀白灼蝦係因為怕佢地俾啲唔新鮮既蝦,點知食食吓, 發現有好多都係瞓覺蝦, 啲肉梅既跟住係龍蝦伊麵, 個汁味道唔錯, 但好似凍咗, 唔覺得暖, 所以啲cheese好滐, 無咁香之餘又無咁好食, 不過呢個應該係侍應既問題, 另外啲龍蝦真係太細, 每隻都無肉食, 而且加五十蚊既伊麵底竟然好細.... 食完好似無食過咁, 睇番隔離枱有五個男人, 佢地應該叫六人餐, 但佢地既份量竟然俾我地叫八人餐份量明顯地大, 一係侍應送錯菜, 一係個廚房攪錯, 無可能八人餐
結果令人失望而回...
跟住係龍蝦伊麵, 個汁味道唔錯, 但好似凍咗, 唔覺得暖, 所以啲cheese好滐, 無咁香之餘又無咁好食, 不過呢個應該係侍應既問題, 另外啲龍蝦真係太細, 每隻都無肉食, 而且加五十蚊既伊麵底竟然好細.... 食完好似無食過咁, 睇番隔離枱有五個男人, 佢地應該叫六人餐, 但佢地既份量竟然俾我地叫八人餐份量明顯地大, 一係侍應送錯菜, 一係個廚房攪錯, 無可能八人餐既分量細得咁緊要
之後既兩條紅紬都係勁細條, 就連富X近排送既石斑仔都大條過佢, 可能係紅紬既關係, 味道普普通通
最後係炒蟹, 同叫白飯一樣, 都要追單, 等咗大半個鍾, 追咗三次單都話出緊來, 最離奇係個serve我地既阿婆, 明明向過佢追單, 碟蟹都未來, 佢竟然問係咪食完要上甜品, 仲將我地未食既野收埋, 叫佢停手先知做錯, 真係火都來埋, 你咁執野, 我點食呀! 啲汁滴落個碗.
個炒蟹味道係唔錯既, 不過唔知係咪用萬年油, 有陣臭味
總結係唔抵同個別侍應唔識serve人, 我地七個人, 四個係女人, 其中兩個連食半碗飯都話飽, 點知order八人餐, 竟然餓住返屋企, 最激氣係當中有個小插曲, 話說同竹園理論個湯既時候, 個阿婆侍應竟然喝我阿媽:"你仲飲", 大佬呀! 而家係你俾漏一碗湯, 駛唔駛喝個老人家唔俾佢飲, 欠我地一碗湯, 俾番碗咪得咯, 唔係喝個客架!!!係咪俾漏, 睇碗數就知, 點會喝個客人唔飲湯來俾佢數架
本來呢間係我全家最鍾意既餐廳, 不過而家水平已經大不如前, 以後同屋企人食飯應該唔會再揀呢間

2010-04-17