2017-02-06
好耐無入元朗,基本上一年先入一兩次,入元朗搵食之前當然要做下功課啦,老婆話想食餃子,今次去咗友人介既梁記餃子麵坊。人生路不熟都要搵左一陣,門口冇乜人,有少少伏,因為諗住午飯時間會排長龍,入到去先有一半滿。坐低睇下個餐牌,選擇唔多但係餃子幾特別,用青瓜沙角青椒南瓜等等嚟做做餃子,出面比較少見,於是就揀左 一個鮮菇青椒餃子併魚肉雲吞淨食,加杯香菊蜜同一個酥炸鯪魚球。香菊蜜先嚟,大大杯冇乜特別,有啲淡口,好在唔甜,有好淡口嘅菊花香,杯野都係加四蚊,所以唔要求。餃子呢,魚肉雲吞其實即係鯪魚肉用雲吞皮包住,其實冇乜特別,不過佢個魚肉打得彈呀,味道亦好。個鮮菇青椒餃子,青椒感覺上煮耐咗好淋,佢啲鮮菇都唔會有好香嘅菇味,組合特別唔難食,但係都唔算好好食。反而個湯底,有好重嘅胡椒味,對唔食辣既我黎講好辣,但係好香。不過個湯底嘅辣味都蓋過咗啲餃子味。反而要推介嘅係佢嘅酥炸鯪魚球,粒粒都好大粒,而且味道較得好,配料用量恰到好處,好好味。 外面 炸到香口而煙韌 ,入面啲魚肉都好彈牙。佢仲有好多餃子可以試,不過已經好飽,淨係食兩三粒鯪魚球都已經係夠一餐有餘。走之前座位爆滿,原來係我早左者。
香菊蜜先嚟,大大杯冇乜特別,有啲淡口,好在唔甜,有好淡口嘅菊花香,杯野都係加四蚊,所以唔要求。 餃子呢,魚肉雲吞其實即係鯪魚肉用雲吞皮包住,其實冇乜特別,不過佢個魚肉打得彈呀,味道亦好。個鮮菇青椒餃子,青椒感覺上煮耐咗好淋,佢啲鮮菇都唔會有好香嘅菇味,組合特別唔難食,但係都唔算好好食。反而個湯底,有好重嘅胡椒味,對唔食辣既我黎講好辣,但係好香。 不過個湯底嘅辣味都蓋過咗啲餃子味。反而要推介嘅係佢嘅酥炸鯪魚球,粒粒都好大粒,而且味道較得好,配料用量恰到好處,好好味。 外面 炸到香口而煙韌 ,入面啲魚肉都好彈牙。 佢仲有好多餃子可以試,不過已經好飽,淨係食兩三粒鯪魚球都已經係夠一餐有餘。走之前座位爆滿,原來係我早左者。