2015-09-20 3440 瀏覽
之前嚟過幾次,每次必叫咕嚕肉,因為印象深深刻入我心咁滯,原因睇下我下面介紹就知。所以間中都會想專登入元朗食,但成日撞唔啱時間,因為佢某段日子只做盤菜。今日終於可以嚟到喇。大家要嚟的話,記得要喺朗屏站出,否則喺元朗站有排行,要行完整條大馬路先到。環境街坊地茂小菜館格局,有3張大枱、3張細枱,唔好expect坐得舒服。今日打嚟book枱,老闆話唔駛book。佢無錯,我地七點到,無咩人,仲俾我地坐大枱,其他枱都有坐人。有兩部電視,可以邊睇邊食。食物明知呢度份量勁大,所以兩個人只叫咕嚕肉($75)、腐竹炆斑腩($80, 原本想要茄子炆倉魚,但兩種材料都賣完,所以老闆娘提議其他組合,餐牌上無的都得,基本上正常小菜組合就得,例如鯇魚、豆腐),另叫一碗白飯、汽水。先嚟腐竹炆斑腩。份量好想像中多,斑腩有十件左右,每件大小有1.5隻麻雀咁大,可以叫斑球,啖啖肉,不過咸左啲。腐竹份量都好多。食食下發覺有幾件火腩,哈哈。之後就嚟至愛嘅咕嚕肉,份量好多,堆喺嚟好似一座小山咁,老闆娘話係即叫即炸,所以好新鮮熱辣。印象中每件形狀係大嘅乒乓球,今次食就唔係球狀,係長方體,都大件。有少量青椒、菠蘿、洋蔥伴碟,同咕嚕肉

食物

腐竹炆斑腩

之後就嚟至愛嘅咕嚕肉,份量好多,堆喺嚟好似一座小山咁,老闆娘話係即叫即炸,所以好新鮮熱辣。印象中每件形狀係大嘅乒乓球,今次食就唔係球狀,係長方體,都大件。有少量青椒、菠蘿、洋蔥伴碟,同咕嚕肉份量比例可以話係二比八,甚至一比九!每件肉都掛上甜酸汁,甜酸味剛剛好,外脆而內少淋帶咬口,又係啖啖肉,真係大滿足!
咕嚕肉

由於份量太多,我地食到飽仲有一半剩低,梗係打包啦,每碟竟然裝滿一個外賣盒!真係好好好抵食!

老闆娘好親切,茄子炆倉魚賣哂,就好熱心提議,又話兩個餸夠哂。
2015-09-13
咕嚕肉