2013-07-05 4859 瀏覽
一直都好想試呢間「傳說中」的餐廳,但係先後三次都因為冇位既關係被迫過門而不入,幾乎肯定冇book位係一定入唔到去架!這間餐廳在中環打工仔中薄有名氣,唔係因為佢特別好食或者服務特別好,而係佢出名「大件夾抵食」,$100都唔駛又魚生飯又前菜又湯又dessert咁,平到笑!今次終於的起心肝,喺前一日放工前訂枱先勉強可以喺星期五12點既prime time book到最後兩個位。餐廳位於中環嘉咸街,由蘭芳園路口行入去三分鐘都唔駛就到。餐廳非常之細,驟眼望落去應該30個坐位都冇。因為租貴既關係,位同位之間都十分之迫,不過如果有好野食又有乜所謂呢!是日叫咗「不可不試」既北海道魚生飯。廚房好快手,唔駛三分鐘前菜,沙律同埋麵豉湯已經埋位。前菜係簡單但不平凡的薯蓉。入口既第一個感覺已經知道唔係喺街邊求其買返黎既KFC之流。薯仔打得好碎,所以有入口即溶既感覺,而其中更加入左紅蘿白粒同埋青瓜片,令到佢不但有軟滑既感覺之餘亦不失爽口既口感,激讚!至於沙律同味噌湯方面,坦白講冇乜野特別,算係不過不失啦,不過以咁既價錢有百幾蚊一個set lunch既質素,坦白講絕對收貨!北海道魚生飯︰非常喜出望外!Portion

1980 瀏覽
麵豉湯及沙律
北海道魚生飯︰非常喜出望外!Portion比我想像中仲要大,三文魚、帶子、三文魚籽同埋海膽全部都有齊之餘仲非常新鮮添!特別要提一提D海膽,入口時第一口既感覺係「正呀」,D新鮮到仲有少少海水味既海膽喺舌頭上面溶化緊既感覺真係好正!主角三文魚亦一如我所料交足功課,就咁數已經數到at least 有6塊魚生,而每塊重要厚到好似刺身咁既厚度添!口感方面,魚既脂肪同魚肉既比例啱啱好,所以唔會太瘦、太鞋口之餘亦都唔會有「肥腍腍」既情況出現!

不過喺度亦都要彈一彈D配菜。雖然D酸薑既味道剛剛洽到好處,但係D葱就有少少over左。其實,店家可以考慮改用比較短D同幼D既葱,甚至全部cut晒佢都可以,事關將無炒過、仲有陣陣「田園氣息」既青菜放喺溝左醋既日本米上面真係有D奇怪呀!
北海道魚生飯
糯米磁︰千其唔好睇少呢舊飯後甜品。雖然好明顯一睇就睇得出係維記果D cheap野之流,但係喺食完魚生飯之後食既話就可以neutralise返日本豉油既鹹味同埋味精,如果唔係成個下晝就要不斷non stop咁飲水喇!
糯米磁
老實講,$98既set lunch 當然唔可以expect佢會有五星級酒店既格局,服務以至配套。不過,對於好似我呢D講求食物質素多過其他不設實制既浮誇野既人,呢到絕對係抵到爛之選!
2013-07-05
麵豉湯及沙律