2012-09-30 53 瀏覽
與友人一同到廟街的生記吃飯, 之前曾好幾次大排長龍到另一間和某大酒店同名的煲仔飯店, 但水準每況愈下, 今次就試另一間吧!今次叫了蠟腸排骨煲仔飯, 豉椒鯇魚腩煲仔飯, 炸蠔餅, 蒜蓉炒西蘭花, 椒鹽九肚魚, 椒絲腐乳通菜, 窩蛋牛肉飯, 蠟腸雞煲仔飯, 濕炒牛河...抱歉其實掛住食無影太多相, 最值得一讚係個蠔餅!! 個蠔餅好鬆脆!! 配個甜酸醬好好味!! 雖然正宗係配魚露, 其他檔檔都係配魚露, 但其他檔大部份都偏咸, 再加魚露就咸上右咸了!! 友人問道, 那間著名大排長龍煲仔飯店說明是鴨蛋蠔餅, 所以特別香特別好味, 但這間也不俗呀!! 其中一個食家朋友說道, 蠔餅一定係用鴨蛋的, 只是別人沒有大字標明吧? 但總之這裡的蠔餅確實值得推介.煲仔飯煲得剛剛好, 沒有太多的飯焦, 每煲可能有一兩啖咁, 但對我來說just meet! 牛肉及雞肉嫩滑, 排骨及蠟腸可惜太肥, 炒牛河好夠火候, 而且好味又大碟. 椒絲腐乳通菜及蒜蓉炒西蘭花都很夠火候並入味. 椒鹽九肚魚嫩滑, 但魚皮都還在, 有少少有礙觀瞻, 但味道也很好. 衛生情況很好, 店員全都好友善, 我下次會再來.

但總之這裡的蠔餅確實值得推介.

衛生情況很好, 店員全都好友善, 我下次會再來.
椒絲腐乳通菜好入味, 煲仔飯大部份都沒有飯焦, 好此道者可能會有少少失望.
上菜速度快, 蠔餅好香口, 菜也夠火候
2012-09-29