2005-05-05 24 瀏覽
假期去飲茶,仲以為好多人,一早去等位,但意料之外的少人,不用十五分鐘,等左十幾張就有位,仲係大檯添。呢度幾大,好多檯,係阿嬸推點心車而唔係剔紙仔,所以感覺是好耐都無點心食,但都有好處,就係找回飲茶應有的閒悠,而唔係一窩蜂式的吃點心。點心種類也不在少數,想吃的都有。連大包也有,當然要拿一個。包夠大,餡又夠豐富,可惜大包的靈魂外皮卻做得薄而硬,沒有應有的鬆軟口感,失敗。甜品都有一車咁多,琳瑯滿目,還是還原基本步,叫了焗西米布甸。不是用玻璃碗,而是用了一個瓜型盛器來裝,上面當然是例牌半粒紅色車厘子。焗得香,不過就幾多蓮蓉,略嫌甜了少少。不過焗西米布甸也算是美心皇牌甜品點心之一,次次都叫。十個人,埋單九百幾,吃了不少的點心,算絃抵。
十個人,埋單九百幾,吃了不少的點心,算絃抵。