2019-03-22 68 瀏覽
從來都對泡飯有一種執著,自從幾年前係食過唔夠熱既泡飯後,寧願等到朋友介紹先食都唔想破壞泡飯對我既美好印象。 今晚朋友講起想大啖食蠔仔,膽粗粗就順佢意黎到呢間茶餐廳。毫不猶豫地揀左經典既蠔仔泡飯,值得一讚蠔仔份量夠多,即使淋左飯都保持到鮮度,食得出係新鮮貨色。 本來雞都預期係冇乜味既冰鮮蠔仔,點知大塊又嫩滑,而且個湯好夠味。滷水肉口味比想像中有味,對鐘意滷水既我黎講太過癮了。 醬油口味真的有驚喜,咸淡得宜,餘味帶甜,同滷水肉好夾。 香港茶餐廳食牛扒都冇咩期望,純粹係個人既情意結所以忍唔住叫,估唔到水準拍得住高級餐廳廳食到既牛扒! 首先牛扒入味、嫩滑又有彈性,最正係夠Q彈水潤,成塊啪入口都唔會覺得油膩或乾柴,成台人都爭住食。