2022-02-02
深水埗最近真係開咗好多唔同嘅coffee shop😍今日同friend一齊喺附近周圍行,搵到呢一間主打啤酒pairing既dinning place😙入到去嘅感覺係好似去咗Art Gallery 🤩有好多唔同嘅話掛咗喺牆上,佈置偏簡約👍感覺係一個幾舒適同朋友食飯嘅地方👍佢哋而家有一個春夏秋冬嘅Menu,搵咗大圍啤合作,做pairing😍idea幾新穎👍店員教我哋應該先飲啤酒後品嚐食物,更加可以試到food pairing既精粹👍我個friend就揀咗春,我就揀咗冬😆🌱春:士多啤梨麥盧卡蜂蜜Tea Ale配草莓蜂蜜山藥士多啤梨味突出,會有少少嘅果甜味,而啤酒嘅茶底係紅茶,可以中和返士多啤梨嘅甜味,苦澀味會多啲🤔山藥非常爽脆,好清甜!真係好適合春天呢一個主題😍佢嘅草莓蜂蜜醬汁酸酸甜甜好開胃!配合返啤酒,啤酒嘅紅茶味就會減弱更加易入口👍☃️冬:銀針白毫薑味Session Ale配法式奶油燉雞啤酒係白茶底,好清新既茶味😆感覺似飲緊啤酒。雖然話有薑味但好subtle 👍非常容易接受~冬天食燉雞補一補,本身奶油醬汁重身,heavy啲🤔但飲完啤酒再食就會減弱creamy既感覺,balance番👍最有驚
🌱春:士多啤梨麥盧卡蜂蜜Tea Ale配草莓蜂蜜山藥
☃️冬:銀針白毫薑味Session Ale配法式奶油燉雞
最有驚喜嘅係本身以為佢哋冇咖啡,點知原來佢哋係有咖啡師駐場😍即刻每人嗌多杯咖啡醒一醒神🤟🏾今日佢用南美既咖啡豆,非常nutty,飲落有好香朱古力味💛