2017-12-10
上星期日冒名而來,6:40pm到已經話「今日啲湯賣晒」,唯有今個星期日再碰運氣。今次醒目,5:30pm到,點知又話6pm先入座,唯有再等。老實講,我對呢間嘢已經無咩好感,一肚氣;但同行友人堅持一試,只好勉強食一次。知道連呢度嘅茶都係由5星級酒店嘅茶師操刀,我同同行友人都要試一試,叫咗個冷泡凍頂烏龍,望落去好似好淡,但茶香四溢,值得一試!手工豆腐係滑嘅,但豆味不足,加分的係自家製xo醬,少少麻辣,味道剛剛好,不嗜辣的朋友應該也會喜歡。自家製xo醬店家並無免費額外提供,需要encore或想加入麵食嘅朋友要另外order,每份$10!我就試咗個好頭好尾,主要配料係牛面頰肉、牛尾、牛骨湯。一上桌先試個湯,無一般牛肉麵湯的油,清清地但夠味,牛肉煮得好稔,係有心嘅。同行友人食全場最貴嘅西班牙火腿麵,$158 一碗!貴嘅雖然係48個月西班牙火腿,但其實更好味嘅係碗湯!湯頭為高湯,清甜有火腿鮮味,一啖落肚成個人即刻暖晒;配上扁身陽春麵,誰也不搶誰的風頭。見同行友人一啖麵加一片火腿再配一啖湯食得津津有味,我都忍唔住叫佢俾兩啖湯我飲!但同行友人話呢款麵佢只會試一次,因為俾嘅錢只係俾個火腿但個湯只係屬於比較
冷泡凍頂烏龍茶
手工豆腐
好頭好尾
同行友人食全場最貴嘅西班牙火腿麵,$158 一碗!貴嘅雖然係48個月西班牙火腿,但其實更好味嘅係碗湯!湯頭為高湯,清甜有火腿鮮味,一啖落肚成個人即刻暖晒;配上扁身陽春麵,誰也不搶誰的風頭。見同行友人一啖麵加一片火腿再配一啖湯食得津津有味,我都忍唔住叫佢俾兩啖湯我飲!但同行友人話呢款麵佢只會試一次,因為俾嘅錢只係俾個火腿但個湯只係屬於比較普通嘅高湯覺得唔值,下次會試魚湯底嘅濃蝦餃,咁先試到店家煲湯嘅真材實料!
西班牙火腿
整體而言,呢間專門sell 靚湯嘅麵店其實值得再次光臨,想試勻其他湯底。咁嘅價錢食到酒店水準嘅湯麵係值得嘅,但係始終供應有限,想食嘅朋友就要把握時間,因為無得book,湯嘅供應亦有限。麵店嘅安排有待改善,例如湯嘅份量,如果晚市高峰前已經賣晒啲湯、客人7pm前都已經摸門釘的話,真係非常唔合理。
另外,店員的服務亦希望有所改進,話晒餐廳嘅主理人及管理人員都話有五星級酒店嘅背景,自然食客會有expectation,如果啲店員連邊檯埋單問左三張檯都攪錯實在有點傻!一家餐廳嘅好與壞,往往不只看你食物水準,再好食嘅餐廳如果服務水平及態度不能令客人賓至如歸,客人都不會再光顧的喔!
要係香港呢啲咁奇怪嘅地方生存到,就要食物、服務、環境等等所有方面都要堅持到最後先得,千萬唔可以因爲剛開店時人山人海而自滿覺得一定掂,希望店家努力