2022-02-08
大圍出名小店/ cafe 多, 今次就試左間E for EGG. 小店一般簡約風, 餐廳廚房各半,坐位都唔算太逼。 可能熱店, 雖然平日下午茶時間, 但都要等幾張枱,食飯時間都要限時60分鐘。睇番Menu ,內有好多人氣之盒子選項。二人點左個「雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司」,「吉列蠔海鮮珍珠堡」, 另加一杯Latte & 竹碳黑芝麻咖啡。「雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司」一定有三文魚及三文魚子喇。吐司細細份,整體都好鬆脆,而吐司挖空放上滑蛋, 芝士醬上放主菜-DOUBLE salmon. 味道確實唔錯。 但份量作為午餐略為不足。「吉列蠔海鮮珍珠堡」吉列蠔好juicy, 鮮炸脆皮, 上下層用飯團壓成珍珠堡珍狀,但食落飯團又唔算好特出。配上細細粒魷魚,口感即刻豐富左(起初仲以為係蛋白粒), 加埋蛋絲同芝士合為一個rice burger , 確有驚喜!LATTE 上coffee 速度好快。 咖啡拉花唔錯, 口感ok. 竹碳黑芝麻咖啡想試新野, 叫左個竹碳黑芝麻咖啡。 第一口有香濃黑芝麻味及奶泡, 再細味先有好淡既咖啡味(要聚精會神細味先感覺到, 可能黑芝麻味太出喇), 所以想試黑芝麻可以選擇竹碳黑
「雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司」
「吉列蠔海鮮珍珠堡」
LATTE
上coffee 速度好快。 咖啡拉花唔錯, 口感ok.
竹碳黑芝麻咖啡
想試新野, 叫左個竹碳黑芝麻咖啡。 第一口有香濃黑芝麻味及奶泡, 再細味先有好淡既咖啡味(要聚精會神細味先感覺到, 可能黑芝麻味太出喇), 所以想試黑芝麻可以選擇竹碳黑芝麻鮮奶, 可能會更出色!