之前同朋友踩單車去過呢間Cafe🤎一直好想去回訪🥰最近帶左老公去試試,佢都覺得成個用餐體驗好愉快🫶🏻✨Cafe以簡樸木系為主調,氣氛溫馨舒適~望望Menu,有好多款食物都好有特色💕好想試🤣價錢又唔貴,性價比好高☺️❥ 和風烤雞扒定食 $87雞扒肉質鮮嫩,仲有一層薄薄既和風醬,味道清新,帶少少甜味,好岩配白飯🍚配搭埋旁邊既泡菜、蛋絲、沙律,成個定食平衡得非常好👍🏻❥ 日式牛肉定食 配溏心蛋 $86牛肉份量充足😍一啖咬落去,牛肉既鮮味即刻湧出,肉質軟嫩,有入口即溶既感覺!配埋溏心蛋,蛋黃流出黎,連白飯一齊食超正!❥ 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司 $88芝士份量超多🧀💛💛💛好似熔岩咁流出來🤤香濃既芝士味同煙肉既鹹香好match!!吐司外脆內軟,每一啖都好過癮,芝士控必點🤩❥ 香脆魷魚鬚 $68魷魚鬚脆卜卜,酥化而唔油膩,彈牙香口🥰❥ Oreo巴斯克芝士蛋糕 $60外層微焦,內裡滑溜💕Oreo既香甜味同芝士既濃郁味道完美融合,重點係甜而不膩!好高質💯❥ E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88賣相好可愛☺️面頭有小雞蛋🍳窩夫外層香脆,咬落去有種脆口既感覺!裡面柔軟鬆軟,芝士奶蓋濃厚,帶有淡淡嘅
之前同朋友踩單車去過呢間Cafe🤎
一直好想去回訪🥰
最近帶左老公去試試,佢都覺得成個用餐體驗好愉快🫶🏻✨

Cafe以簡樸木系為主調,氣氛溫馨舒適~

❥ 和風烤雞扒定食 $87
配搭埋旁邊既泡菜、蛋絲、沙律,成個定食平衡得非常好👍🏻

❥ 日式牛肉定食 配溏心蛋 $86
配埋溏心蛋,蛋黃流出黎,連白飯一齊食超正!

❥ 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司 $88
芝士份量超多🧀💛💛💛
好似熔岩咁流出來🤤
香濃既芝士味同煙肉既鹹香好match!!
吐司外脆內軟,每一啖都好過癮,芝士控必點🤩

❥ 香脆魷魚鬚 $68
魷魚鬚脆卜卜,酥化而唔油膩,彈牙香口🥰

❥ Oreo巴斯克芝士蛋糕 $60
外層微焦,內裡滑溜💕

❥ E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88
賣相好可愛☺️面頭有小雞蛋🍳
窩夫外層香脆,咬落去有種脆口既感覺!
裡面柔軟鬆軟,芝士奶蓋濃厚,帶有淡淡嘅鹹香,仲有煙煙韌韌既麻薯,口感好豐富好有層次!

❥ 西柚百香果氣泡水 $42
清新解膩,啖啖都有水果香氣🍹

❥ (凍)開心果鮮奶咖啡 $52
味道濃郁而唔會甜~
咖啡同開心果結合,呢個組合特別得黎幾match!!
2025-02-26
【📍大圍|人氣滑蛋盒子吐司🍞】🐨金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司 $108推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐一上枱個擺盤已經勁有氣勢,大大隻軟殼蟹打卡一流!!軟殼蟹少少脆入邊有少少汁唔會有腥味,最緊要係個滑蛋沙律盒子吐司,外面脆得來唔會硬入邊又保持到吐司嘅柔軟!!再加埋滑蛋嘅蛋汁~保持住口腔嘅濕潤感💦另外仲有三文魚籽係頂,既有口感亦有鮮味,難怪成為舖頭招牌啦....🐨期間限定-黑芝麻巴斯克芝士蛋糕 $62推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐期間限定嘅黑芝麻味巴斯克又點可以唔試~巴斯克芝士蛋糕好厚身,食落好棉密順滑,最重要係黑芝麻味勁出,相對地比較濃厚,如果食得太多會好膩,所以餐廳好醒咁樣加咗少少cream喺面多咗一份甜味,一啖接一啖咁食都無問題😋.🐨香脆魷魚鬚 $68推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐魷魚鬚份量比小編想像中多,成碟有十六七條,條條都大大條炸得好脆身,而且有醃過好惹味,點埋香草沙律醬食可以去除炸物嘅油膩感,兩個人share食就啱啱好啦!!!.🐨香濃朱古力 $42推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐本身諗住試吓餐廳嘅開心果飲品,可惜今日就售罄🥲於是就叫咗朱古力飲,朱古力味濃,入口都好滑,大家都可以一試~——☼——☼——☼——☼——☼——E F

【📍大圍|人氣滑蛋盒子吐司🍞】
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
  • 香脆魷魚鬚
  • 黑芝麻巴斯克芝士蛋糕
2025-02-16 2199 瀏覽
👉🏻E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88窩夫外脆內軟,搭配濃郁的芝士奶蓋,鹹甜交織,口感非常特別。製作需時約15-30分鐘,但絕對值得等待!👉🏻期間限定- 三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司 $88用料豐富,三重魚籽的鹹香、皇帝蟹柳的鮮甜,再加上滑蛋的柔軟,口感層次分明!👉🏻E For Egg大拼盤 $98薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等共5款小食,適合多人分享!👉🏻蒲燒星鰻茶漬丼 $108蒲燒星鰻燒得恰到好處,醬汁香甜,魚肉嫩滑,搭配茶漬飯的清新口感👉🏻新品-炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼 $ 133.00用料十足,炙燒帶子鮮甜,蟹肉和三文魚籽的搭配讓口感更豐富,。加$15配糖心蛋👉🏻(凍)招牌奶蓋咖啡(含酒精) $48奶蓋綿密順滑,帶點鹹香,底下的咖啡濃郁但不苦澀,酒精味輕輕點綴,不會搶走咖啡的風頭,整體平衡得剛剛好。👉🏻開心果特調(ICE)$56開心果的香氣完美融入,口感濃郁但不會過甜#EforEgg #大圍美食 #隱世美食 #創意料理 #茶漬丼 #窩夫 #期間限定 #芝士奶蓋 #開心果特調 #美食分享 #lamfoodie2021大圍 #lamfoodie2021西餐 #大圍美食 #大
👉🏻E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 $88

👉🏻期間限定- 三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司 $88

👉🏻E For Egg大拼盤 $98
薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等共5款小食,適合多人分享!

👉🏻蒲燒星鰻茶漬丼 $108

👉🏻新品-炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼 $ 133.00

👉🏻(凍)招牌奶蓋咖啡(含酒精) $48

👉🏻開心果特調(ICE)$56
開心果的香氣完美融入,口感濃郁但不會過甜

#EforEgg #大圍美食 #隱世美食 #創意料理 #茶漬丼 #窩夫 #期間限定 #芝士奶蓋 #開心果特調 #美食分享 #lamfoodie2021大圍 #lamfoodie2021西餐 #大圍美食 #大圍甜品 #打卡cafe #大圍cafe #reu #情人情好去處 #親子好去處 #假日好去處
1941 瀏覽
  • E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
  • 開心果特調
  • E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
  • 三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司
呢間位於大圍嘅小清新日系cafe - E for egg,樓高兩層,上層仲有榻榻米座位,氣氛悠閒舒適,仲擺放咗幾隻mofusand公仔同咕𠱸可以打卡,好可愛呢🥰!🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108軟殼蟹大大隻,炸到好香脆,吐司外脆內軟,加上滑蛋同三文魚籽,口感好豐富!💛黑松露雜菌拉絲芝士盒子吐司 $65炒蛋好嫩滑,加上黑松露、雜菌同芝士,更加香口惹味,而且份量都好足!🧡E For Egg鹹蛋黃薯條$68薯條炸得好香脆,每一條都沾滿鹹蛋黃粉,好啱做小食!🐥和風烤雞扒定食 $72烤雞扒烤得不錯,肉質嫩滑,醬汁都好好味,配菜仲有泡菜、蛋絲同沙律,我哋另外+$15糖心蛋,蛋味好香濃!🧇E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88窩夫賣相好打卡,窩夫鋪上一層芝士奶蓋同可可粉,上面仲有一隻可愛嘅煎蛋造型裝飾,切開後內裏仲有兩粒麻糬雪糕,好軟糯,窩夫亦整得外脆內軟,幾好食呀!🧀春日限定-焙茶巴斯克芝士蛋糕$62蛋糕香濃滑順,焙茶味好香濃,甜而不膩!💚開心果特調(ICE)$56開心果味好香濃,杯邊沾滿開心果碎,入面仲加入豆腐,更添口感!🤎(熱)招牌奶蓋咖啡$45咖啡帶有少少酒香,面頭加上可可

呢間位於大圍嘅小清新日系cafe - E for egg,
樓高兩層,上層仲有榻榻米座位,氣氛悠閒舒適,

仲擺放咗幾隻mofusand公仔同咕𠱸可以打卡,
好可愛呢🥰!

🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
軟殼蟹大大隻,炸到好香脆,吐司外脆內軟,
加上滑蛋同三文魚籽,口感好豐富!

💛黑松露雜菌拉絲芝士盒子吐司 $65
炒蛋好嫩滑,加上黑松露、雜菌同芝士,
更加香口惹味,而且份量都好足!

🧡E For Egg鹹蛋黃薯條$68
薯條炸得好香脆,每一條都沾滿鹹蛋黃粉,
好啱做小食!

🐥和風烤雞扒定食 $72
烤雞扒烤得不錯,肉質嫩滑,醬汁都好好味,

🧇E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88

🧀春日限定-焙茶巴斯克芝士蛋糕$62
蛋糕香濃滑順,焙茶味好香濃,甜而不膩!

💚開心果特調(ICE)$56
開心果味好香濃,杯邊沾滿開心果碎,
入面仲加入豆腐,更添口感!

🤎(熱)招牌奶蓋咖啡$45
咖啡帶有少少酒香,面頭加上可可粉同奶蓋,
加埋感覺有啲似Tiramisu味,咖啡都好香濃!

🌼桂花香梨茶(熱)$56
桂花加上香梨,清甜又滋潤!

午餐
1K
2024-11-26 4787 瀏覽
今次黎到位於大圍嘅E for egg🍳 與西環分店一樣,走日系小清新風格,木系主導嘅設計,感覺簡約又溫馨❤️ 大大小小嘅飾品非常吸引人打卡🌟 先來一客聖誕限定嘅雪之巴斯克芝士蛋糕😋 入口充滿豆腐嘅豆香滋味🤤 質感柔滑細膩,濃厚馥郁🥰 難得的不會過份膩滯👍 好出色🤗 再來主打嘅E for egg 窩夫😋 今次㨂咗粉嫩迷人嘅草莓口味😘 窩夫好軟熟,蛋香滿溢🌟 表面淋滿邪惡嘅草莓口味奶蓋😚 食落酸酸甜甜,清新又怡人,令人回味不已😍 㨂咗到訪必食嘅滑蛋盒子吐司👍 本身想㨂黃金鳳梨吉列大蝦嘅,不過餐廳強烈推薦三重熔岩芝士煙肉😮 咁就一於試下🥴 盒子吐司上面佈滿熔岩芝士,內藏煙肉、滑蛋等惹味配料,食落每一啖都好滿足👍 多加一份E for egg 大拼盤❤️ 內容好豐富😍 有薯條、台式黑椒腸、酥炸雞軟骨等五款炸物,新鮮炸起熱辣辣勁惹味📍 食落鹹香帶辣,十分刺激,令人食唔停口😘 本身想試埋另一名物冬蟹三重奏茶漬丼🥹 可惜無緣🥲 唯有等下次🙂‍↔️ 兩杯飲品:桂花拿鐵同埋竹炭黑芝麻鮮奶❤️ 各有特色✅ 飲落同樣順滑醇厚,奶味出眾,甜度恰到好處😘 正喲☺️ 最後真係要讚下佢哋嘅服務態度😊 會再三核對資料確保無錯🥴

最後真係要讚下佢哋嘅服務態度😊 會再三核對資料確保無錯🥴 熱情推薦介紹餐廳嘅主打產品🤠 真係好有Heart 做嘅餐廳😎 絕對不能錯過👏
午餐
4月係慶祝生日嘅大日子, 出街食飯一浪接一浪. 同埋公公婆婆一齊嚟試下位於大圍嘅小清新日系cafe “E for egg”, 由於我地訂左位, 哥哥好好人安排左我地坐上層榻榻米座位 (亮點: 擺放左幾隻mofusand公仔同咕𠱸), 悠閒舒適. 仔仔至愛 - 香脆魷魚鬚炸到脆卜卜, 外皮酥脆, 入面彈牙香口, 仲可以加埋醬汁一齊食招牌 - 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司 一上枱真係”嘩”出嚟, 芝士份量超多, 多到流晒出嚟芝士+煙肉=100分仲要加埋吐司外脆內軟, 果然係招牌必點招牌 - E FOR EGG 窩夫賣相超級可愛, 打卡一流個個小雞蛋好QQ有外表又有內涵, 窩夫夠香脆, 脆口感覺好難忘加埋入面煙韌嘅麻薯, 口感豐富好有層次炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼炙燒的帶子好多汁嫩滑,加上滿滿的蟹肉肉碎同三文魚籽搭配口感層次豐富超貼心可以點少飯, 啱晒女士們咁細食蒲燒星鰻定食星鰻好夠份量, 配埋略帶一點甜同鹹嘅醬汁, 咁夾真係要食多碗飯定食仲有泡菜 + 蛋絲 + 沙律, 好豐富好滿足和風烤雞扒定食雞扒唔錯, 加埋少少甜嘅和風醬, 配白飯啱晒日式牛肉定食牛肉好足料, 而且肉質夠嫩仲有溏心蛋, 仔仔

仔仔至愛 - 香脆魷魚鬚

招牌 - 三重熔岩芝士煙肉滑蛋盒子吐司
一上枱真係”嘩”出嚟, 芝士份量超多, 多到流晒出嚟
芝士+煙肉=100分
仲要加埋吐司外脆內軟, 果然係招牌必點

招牌 - E FOR EGG 窩夫
賣相超級可愛, 打卡一流
個個小雞蛋好QQ
有外表又有內涵, 窩夫夠香脆, 脆口感覺好難忘
加埋入面煙韌嘅麻薯, 口感豐富好有層次

炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼
超貼心可以點少飯, 啱晒女士們咁細食

蒲燒星鰻定食
定食仲有泡菜 + 蛋絲 + 沙律, 好豐富好滿足

和風烤雞扒定食
雞扒唔錯, 加埋少少甜嘅和風醬, 配白飯啱晒

日式牛肉定食
牛肉好足料, 而且肉質夠嫩
仲有溏心蛋, 仔仔自己食唔晒

接骨木蘋果氣泡水 / 桂花香梨茶
接骨木好特別, 所以我自己叫左呢個提一提神
加埋氣泡“渣渣”, 整體感覺level up

公公鍾意熱飲, 所以叫桂花香梨茶, 好清新, 佢都好鍾意
2025-04-16 0 瀏覽
⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 1️⃣ E For Egg鹹蛋黃薯條 ($68) 🍟🍟即叫即炸😳好香鹹蛋黃味🤩鹹香酥脆🤓每條都沾滿鹹蛋黃加芝士粉🤓邪惡指數爆表😙平時Mr. Mochi食到有味精既野食會狂漂汗!🫢今次食呢碟薯條完全冇事😱全因薯條既鹹味都黎自鹹蛋黃粉😙冇額外加鹽😝2️⃣新品-炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼 ($118) 🍣🦀🍚(糖心蛋+$15)用料十足😋炙燒帶子表面微微焦香😎內裡卻保持著鮮嫩多汁的口感🤓鮮味十足!😋 搭配滿滿鮮甜蟹肉同爆漿三文魚籽🤪口感層次豐富🤓加一顆糖心蛋 (+15)🥚👍 糖心蛋蛋黃緩緩流出,增添一絲絲甜味🤨令盛碗丼飯更加美味!💯 3️⃣金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ($108) 🍞🦀大推☺️呢款吐司盒子係創意同美味既完美結合!😗 個toast勁澎湃😳軟殼蟹大大隻☺️鹹香酥脆😋無腥同雪味😏 炸到唔會好乾😊吐司有驚喜!外脆內軟😗加上滑蛋同新鮮海鮮沙律,清爽口感中和金沙醬的既richness,令整體味道更加平衡。爆漿三文魚籽增添鮮味同口感層次😜4️⃣赤のE FOR EGG窩夫(草莓) ($92)必點既窩夫!造型好cute☺️疊成小

1️⃣ E For Egg鹹蛋黃薯條 ($68) 🍟🍟

2️⃣新品-炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼 ($118) 🍣🦀🍚
(糖心蛋+$15)

4️⃣赤のE FOR EGG窩夫(草莓) ($92)
必點既窩夫!造型好cute☺️疊成小屋形狀窩夫😏面頭有太陽蛋 🍳 蛋白係奶蓋🥰蛋黃類似布甸~凍凍地😉兩塊香脆窩夫有濃厚蛋香😉 中間夾著滿滿芝士奶蓋😊 非常濃厚同鹹香微甜😜 超邪惡😊面層撒上草莓粉。裡面有兩粒煙韌麻糬雪糕😊幾特別😝有驚喜🤩
赤のE FOR EGG窩夫(草莓)

5️⃣栗子蒙布朗窩夫 ($88)
估唔到咁大份😳 一樣有隻可愛既太陽蛋🥰 Miss mochi好鐘意食栗子🌰,蒙布朗外層口感軟滑綿密🤓真材實料🫣幾Creamy😚 綿密栗子蓉加埋栗子粒😝味道香甜😙口感細膩🤪香甜可口!😋 栗子香氣濃郁🥳搭配奶蓋同糖粉😇 裡面有一大粒煙韌麻糬雪糕😛底下有一塊窩夫🧇

6️⃣接骨木蘋果氣泡水($42) 🍏🍹
氣泡水清爽解膩🤨有淡淡接骨木花香😚蘋果酸甜😝口感清新🤪

7️⃣(凍)白桃烏龍 ($38) 🍑🍵
鐘意茶飲既朋友可以試試呢款白桃烏龍!🍑 清新烏龍茶☺️搭配香甜白桃😜口感清爽,回味甘甜!👍 入面仲有一大粒荔枝😊勁多汁!
接骨木蘋果氣泡水/(凍)白桃烏龍

🌟想知道更多美食🤪記得follow😍🎉📸

📍 大圍城河道19-25號城河樓地舖
🚇 大圍站A出口,步行約4分鐘
E For Egg鹹蛋黃薯條
赤のE FOR EGG窩夫(草莓)
接骨木蘋果氣泡水/(凍)白桃烏龍
2025-04-16 0 瀏覽
為奶蓋招牌窩夫而嚟,估唔倒何生揾到甜品文青Café以太陽蛋主題,店內以白色同小清新木系裝修坐得舒服。menu以蛋為主食物好有特色。✨E for Egg大拼盤 (薯條&台式黑椒腸& 酥炸雞軟骨, 魷魚鬚,炸餃子共5 款)分量唔少✨E For Egg 芝士奶蓋招牌窩夫窩夫超級脆口加埋上面奶蓋鹹鹹甜甜好夾窩夫✨接骨木蘋果氣泡水接骨木花香蘋果果香好夾淡雅香味解渴提神✨白桃烏龍芬芳清新感覺食完飯又幫助消化✨香濃日式野菜咖哩定食+糖心蛋咖喱稠濃連蔬菜菇類mix嚟食健康啱食素菜日配菜仲有中華沙律同火箭菜沙律直頭健康滿滿.✨金沙軟穀蟹三文魚籽海鮮盒子吐司吐司酥脆餡包含金沙軟穀蟹肉質鮮嫩而內餡三文魚籽海鮮Mix 令吐司香脆多重享受
✨E For Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
窩夫超級脆口加埋上面奶蓋鹹鹹甜甜好夾窩夫
✨接骨木蘋果氣泡水
接骨木花香蘋果果香好夾淡雅香味解渴提神
✨白桃烏龍
芬芳清新感覺食完飯又幫助消化
✨香濃日式野菜咖哩定食+糖心蛋
咖喱稠濃連蔬菜菇類mix嚟食健康啱食素菜日
配菜仲有中華沙律同火箭菜沙律直頭健康滿滿.
✨金沙軟穀蟹三文魚籽海鮮盒子吐司
吐司酥脆餡包含金沙軟穀蟹肉質鮮嫩
而內餡三文魚籽海鮮Mix 令吐司香脆多重享受
用餐優惠
試食活動
他們家的吐司真的每次吃也令我很驚艷,而且經常會出新口味,次次也可以試新款。❤️三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司又有滑蛋、又有蟹柳、超多魚籽,組合在一起,真的超級無敵好吃!滑蛋勁滑嫩,配上青瓜蟹柳一起吃,口感豐富,吐司烘過後超香脆,無敵好吃!🔅香脆魷魚鬚炸得香口,口痕想吃便叫了。❤️栗子蒙布朗窩夫有點巴閉,居然放了這麼多栗子蓉。最底層是窩夫,然後cream 包裹著雪米糍,沒想到入面有這麼多東西。記得要快點吃,不然口感會差點。❤️桂花拿鐵雖然選了脫脂奶,但一樣好喝,有桂花的香味,不會太突出,恰到好處。❤️開心果特調上次係過後,強烈推薦朋友要叫這款。入面有豆腐花,滑捋捋的,配飲品的話口感很不錯,最重要是,這杯真的有開心果味!這次我們坐在樓上,安靜很多,感覺很有私人空間,推薦大家在樓上坐。

❤️三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司

🔅香脆魷魚鬚
炸得香口,口痕想吃便叫了。

❤️栗子蒙布朗窩夫

❤️桂花拿鐵

❤️開心果特調

2025-04-14 187 瀏覽
好喜歡😍這一間日系咖啡店☕️全店座位不多都多人排隊,難得今次晚市好快就有位必食👅以木飾面及白色油漆為主,好清新簡約💕倆口子又多個撐枱腳地方👫💫香脆魷魚鬚🦑魷魚鬚外皮酥脆,咬下去脆卜卜炸得彈牙香口😋加埋醬汁簡直絕配👍🏽💫炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼🍣丼飯實在太好味喇!🤤食得不多還可以點少飯,炙燒的帶子好多汁嫩滑,加上滿滿的蟹肉肉碎同三文魚籽搭配口感層次豐富🥰成碗清光光💪🏽💫香濃日式咖哩漢堡扒定食 + 糖心蛋🍛日式咖哩相對其他咖哩無咁濃味,而且獨有日式咖哩風味,漢堡扒肉質鮮嫩,再另外加多隻糖心蛋🥚絕對錦上添花🌝💫羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律🥗沙律擺盤精緻🌸將三文魚同三文魚籽整成花的形狀,色彩繽紛好靚😬沙律清新可口,新鮮羽衣甘藍🥬爽脆清甜,值得推介🌟💫熱桂花香梨茶🍵一打開蓋香氣四溢好足料,充滿桂花的香甜又有梨的清爽,感覺好fresh小清新😍💫接骨木蘋果氣泡水🍹接骨木清新又提神,蘋果清甜飲落夠芳香,加上氣泡口感好特別💕💫草莓窩夫🧇香脆熱辣辣窩夫面蓋上鮮奶油,原來食落口有麻糬帶出煙靭的口感,最特別頂仲有隻蛋🍳好得意😎完美的晚餐🥣

💫香脆魷魚鬚🦑

香脆魷魚鬚

💫炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼🍣

💫香濃日式咖哩漢堡扒定食 + 糖心蛋🍛

💫羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律🥗

羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律

💫熱桂花香梨茶🍵

💫接骨木蘋果氣泡水🍹
接骨木清新又提神,蘋果清甜飲落夠芳香,加上氣泡口感好特別💕

💫草莓窩夫🧇
草莓窩夫

2025-04-07
10 分鐘 (堂食)
香脆魷魚鬚
羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律
草莓窩夫
  • 桂花香梨茶
2025-04-13 0 瀏覽
大圍人氣滑蛋盒子吐司專門店,一系列爆餡滑蛋盒子吐司,全部即叫即製,份份足料,賣相吸引,店舖設計走白色木系簡約風,更推出一系列新menu,新增多款主食及甜品。煙肉吐司面層佈滿大量流心芝士,如瀑布一樣,蛋漿像熔岩傾瀉芝味濃郁,吐司口感酥脆。蟹柳吐司面頭有滿滿飛魚子,蟹柳夠厚肉,味道鮮甜美味。丼飯滿滿鮮拆蟹肉,肉質紮實彈牙,帶子厚身肥美,經炙燒過後的焦香更帶出味道層次。全日早餐同樣豐富,有滑蛋、煙肉、香腸、香脆薯餅及沙律,整體味道香口,非常豐富。甜品非常有驚喜,必點奶蓋招牌窩夫,面層鋪上一層芝士奶蓋,還加上可愛煎蛋造型作裝飾。栗子蓉像意粉一般鋪滿窩夫,栗子風味濃郁,窩夫外層酥脆,內裡夠軟綿。另外還有多款飲品選擇,當中最吸睛的,莫過於荷包蛋造型的招牌奶蓋咖啡,十分適合打卡。
大圍人氣滑蛋盒子吐司專門店,
一系列爆餡滑蛋盒子吐司,全部即叫即製,
份份足料,賣相吸引,
店舖設計走白色木系簡約風,
更推出一系列新menu,
新增多款主食及甜品

煙肉吐司面層佈滿大量流心芝士,
如瀑布一樣,蛋漿像熔岩傾瀉
芝味濃郁,吐司口感酥脆。

蟹柳吐司面頭有滿滿飛魚子,
蟹柳夠厚肉,味道鮮甜美味。

丼飯滿滿鮮拆蟹肉,肉質紮實彈牙,
帶子厚身肥美,
經炙燒過後的焦香更帶出味道層次。

全日早餐同樣豐富,
有滑蛋、煙肉、香腸、香脆薯餅及沙律,
整體味道香口,非常豐富。

甜品非常有驚喜,必點奶蓋招牌窩夫,
面層鋪上一層芝士奶蓋,
還加上可愛煎蛋造型作裝飾。

栗子蓉像意粉一般鋪滿窩夫,
栗子風味濃郁,
窩夫外層酥脆,內裡夠軟綿。

另外還有多款飲品選擇,
當中最吸睛的,
莫過於荷包蛋造型的招牌奶蓋咖啡,
十分適合打卡。
  • E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
  • 栗子蒙布朗窩夫
  • 招牌奶蓋咖啡
2025-04-09 0 瀏覽
位於大圍,經常都挺多人光顧的Café「E FOR EGG」。門面已充滿著文青風,以木系為主,環境散發著和睦、舒適的氛圍。😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:1️⃣炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼🍽蠻多的蟹肉碎,而帶子炙燒後,外層微焦香脆,以及三文魚籽的鹹香,再配上淋在飯上的醬汁,瞬間吃光光。2️⃣蒲燒星鰻定食🍽蒲燒的醬汁既甜又鹹,將星鰻混合在米飯一起品嚐,讓每一口都充滿層次感。3️⃣香脆魷魚鬚🍽魷魚鬚呈現金黃色澤,香脆可口。4️⃣赤のE FOR EGG窩夫 (草莓)🍽窩夫賣相已呈現出迷人的色彩,加上窩夫外酥內軟,整體甜度不會過於膩口。5️⃣黑芝麻巴斯克芝士蛋糕(期間限定)🍽每一口都是極濃芝麻,喜愛芝麻的朋友,絕不能錯過。6️⃣抹茶鮮奶🍽滑順的鮮奶,抹茶的濃郁茶香,口感細膩。7️⃣接骨木蘋果氣泡水🍽清新爽口,帶有淡雅的花果香氣。

😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:
1️⃣炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼
2️⃣蒲燒星鰻定食
3️⃣香脆魷魚鬚
🍽魷魚鬚呈現金黃色澤,香脆可口。
4️⃣赤のE FOR EGG窩夫 (草莓)
5️⃣黑芝麻巴斯克芝士蛋糕(期間限定)
🍽每一口都是極濃芝麻,喜愛芝麻的朋友,絕不能錯過。
6️⃣抹茶鮮奶
🍽滑順的鮮奶,抹茶的濃郁茶香,口感細膩。
7️⃣接骨木蘋果氣泡水
🍽清新爽口,帶有淡雅的花果香氣。
2025-04-08
2 分鐘 (堂食)
2025-04-09 169 瀏覽
雖然地方不算大,裝修簡潔舒服,坐外面的座椅輕鬆寫意。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司軟殼蟹外面酥脆蟹肉鮮甜,滑蛋滿瀉,切開盒子時,重係有脆脆嘅口感。芝士奶蓋招牌窩夫甜品最後食,但窩夫都保持到脆脆口感,軟綿嘅荷包蛋好神似,奶蓋甜度適中,入面重有粒軟軟嘅糯米糍。炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼炙燒嘅帶子比較香,蟹肉同三文魚籽鮮甜,份量夠多又好味。鹹蛋黃薯條熱辣辣嘅薯條好脆脆,鹹蛋黃加芝士粉好邪惡,但又好好味。凍白桃烏龍喜歡烏龍茶味道清淡,食完甜品飲更正。驚喜有粒荔枝肉好味。接骨木蘋果氣泡水清香蘋果氣味,加入嘅青檸同檸檬,味道飲落更舒爽。
雖然地方不算大,裝修簡潔舒服,坐外面的座椅輕鬆寫意。

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

芝士奶蓋招牌窩夫

炙燒帶子蟹肉三文魚籽丼
炙燒嘅帶子比較香,蟹肉同三文魚籽鮮甜,份量夠多又好味。

鹹蛋黃薯條
熱辣辣嘅薯條好脆脆,鹹蛋黃加芝士粉好邪惡,但又好好味。

凍白桃烏龍
喜歡烏龍茶味道清淡,食完甜品飲更正。驚喜有粒荔枝肉好味。

接骨木蘋果氣泡水
清香蘋果氣味,加入嘅青檸同檸檬,味道飲落更舒爽。
2025-04-07 212 瀏覽
大圍有間超人氣既Café😻小清新白色及淺木色作為主調,大推盒子吐司和招牌窩夫,必點期間限定美食🧇 E For Egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88🍳造型十分可愛,裡面有三塊窩夫和雪糕糯米糍,外脆內軟的窩夫配上超濃郁的芝士奶蓋,芝士奶蓋配上窩夫真係完美的配合,強烈推薦各位打卡女士們🍞三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司 $88 (期間限定)賣相真係好靚,三文魚籽點綴提鮮,食落口感豐富,滑蛋同皇帝蟹柳都好夾,配上超級脆身的吐司,真係好好食蒲燒星鰻定食三條長長嘅蒲燒星鰻魚,燒得好香口😍外脆內嫩,食落口肉質嫩滑又鮮甜😬配埋清香嘅茶漬飯,清新而又不膩🐙日式章魚小丸子小丸子炸到外皮酥脆,大大粒章魚好彈牙配上特製醬汁、紫菜、木魚絲,好有日本風味😍🍰 開心果巴斯克芝士蛋糕 $62期間限定口味超有驚喜,開心果味道濃郁,口感順滑,巴斯克芝士配埋開心果,味道啱啱好,喜歡開心果迷要試香脆魷魚鬚🦑餐前小食食到停唔到口,魷魚鬚炸得非常酥脆,咬落去外脆內軟,帶少少鹹香 🧡E For Egg鹹蛋黃薯條$68😍超邪惡,薯條即炸,入口好香脆,每一條都沾滿鹹蛋黃粉,真心好讚凍朱古力熱朱古力📍E For Egg @eforeggcafe

🧇 E For Egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88

🍞三重魚籽皇帝蟹柳滑蛋盒子吐司 $88 (期間限定)

蒲燒星鰻定食

🐙日式章魚小丸子
小丸子炸到外皮酥脆,大大粒章魚好彈牙
配上特製醬汁、紫菜、木魚絲,好有日本風味😍

🍰 開心果巴斯克芝士蛋糕 $62

香脆魷魚鬚🦑

🧡E For Egg鹹蛋黃薯條$68

凍朱古力
熱朱古力

📍E For Egg @eforeggcafe @media.vas
大圍城河道19-25號城河樓地舖

2025-04-07 208 瀏覽
就快搬新屋啦,搬離大圍前要食多次E for Egg,雙層和風日式裝修,環境舒適又有格調。菜式擺盤外型精美,味道好味之外,價格仲好親民,每次必飲開心果特調。 今次試咗幾款招牌菜,真係款款有驚喜!🌟羽衣甘藍三文魚籽沙律清新爽口,三文魚籽爆汁嘅鮮味同羽衣甘藍嘅微苦完美結合,意大利黑醋嘅酸甜更加提升層次。🌟金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司外脆內軟,軟殼蟹炸得香酥,配上鹹香金沙同三文魚籽,口感豐富到爆! 🌟香濃日式咖啡漢堡扒定食,漢堡扒juicy得嚟又夠厚實,加埋糖心蛋嘅流心效果,簡直係邪惡又滿足。飲品方面,🌟開心果特選(ICE)依然係我嘅最愛,堅果香氣濃郁,甜度剛好,飲完仲想encore! 🌟期間限定嘅開心果巴斯克芝士蛋糕都冇令我失望,芝士味濃郁得嚟帶住開心果嘅香,質感滑溜,後上嘅安排仲可以自己控制食甜品嘅timing,好貼心。 E for Egg嘅食物質素高,價錢合理,服務又周到,難怪每次嚟都咁多人捧場。搬走之前,一定要再嚟多幾次先得!📍 E FOR EGG (大圍)大圍城河道19-25號城河樓地舖10分滿分味道8/10環境7.5/10價格7/102人總數💰659(已包括加一服務)人均💰3

今次試咗幾款招牌菜,真係款款有驚喜!

🌟金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

📍 E FOR EGG (大圍)
大圍城河道19-25號城河樓地舖

10分滿分