2014-12-17
1906 瀏覽
< 隱世大圍拉麵店 – 龍亭 >話說周末兩口子到大圍行吓街,諗住買尐狗糧俾大狗,咁岩得咁橋俾我地在街角發現呢間拉麵店。地點不易搵,瑟縮於街角,小店十來個坐位,開放式廚房,日式簡單布置,人多時都應幾迫狹,但來吃碗麵不坐得耐的話也沒大問題。餐牌的六種招牌拉麵名字相當有型,分別為「風、林、火、山、陰、闇」。食家點了「林」,即係竹炭胡椒黑蒜油拉麵﹔我就試了個「闇」,黑蒜醬油豚骨沾麵,再加多個柚子炸雞塊做小吃﹗沾麵是第一次吃,未吃已聞到陣陣胡麻蒜香,黑漆漆的湯頭帶濃烈的蒜香,餐牌說她加入了鯉魚醬油,吃時蘸上,麵有質感,夠咬口又彈牙,掛上濃稠醬油,好味﹔食家的拉麵也很吸引,我估所謂的竹炭味是帶點點苦沉感覺的獨特香氣,但其實黑蒜油已搶過所有味道,加上大量香蔥,味道也很不錯,收貨。小食炸雞件炸得恰到好處,脆卜卜的外脆內軟,點上輕鬆的柚子汁挺清新,也不錯﹗原來除了這間拉麵店外,在內巷還有另外一間同名叫龍亭的居酒屋,有酒飲梗要支持,下次一於再來捧下場先﹗p.s. 小店味道不差,但OR太多打手Post,自己玩死自己﹔另其實成八十蚊一碗拉麵我覺得好貴的。小弟FB : smallsmallsma
小弟FB : smallsmallsmalllin