圍方開咗都一段時間,但就好少去嗰度食飯,今次放工同舊同事食飯,就黎咗圍方食韓燒(◍ ´꒳` ◍)̣̩⋆̩*̣̩⋆̩【 宮 • 雅宴 】 $𝟕𝟖𝟖/𝗽𝗽𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿ᵕ̈ 九節板𝗕𝗮𝗿𝗯𝗲𝗰𝘂𝗲 𝗜𝘁𝗲𝗺𝘀ᵕ̈ 巨大牛小排ᵕ̈ 和牛外裙肉ᵕ̈ 嚴選腹胸肉ᵕ̈ 薄切牛舌ᵕ̈ 八爪魚ᵕ̈ 芝士白菌𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲ᵕ̈ 傳統年糕湯ᵕ̈ 半半炸雞𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀ᵕ̈ 柚子檸檬梳打ᵕ̈ 青瓜青檸梳打前菜嗰九節板真係第一次食,原來佢係傳統既韓國宮廷料理黎,要「撈起」之後先是得,食落酸酸甜甜,係個幾開胃既冷麵~呢個𝘀𝗲𝘁既韓燒有幾款唔同既肉,個人就比較鍾意和牛外裙肉同埋嚴選腹胸肉!! 和牛外裙肉既紋理呈雪花紋,食落油脂都幾豐富,嚴選腹胸肉就係牛味較重,兩款肉都好唔錯ヽ(´∀`●)ノ 跟住仲有塊巨大牛小排,薄薄地但係燒到出黎就最重油脂感,兩個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲食就啱啱好(´ސު`) 主食有炸雞同年糕湯~炸雞都幾嫩滑,我就鍾意甜辣味多啲,不過份量真係太多,食完一輪燒肉之後已經唔係好食得落,年糕湯就有啲似海帶湯機味,簡單既調味都已經足夠,係個幾解膩暖胃既主食~因為要食燒肉,所以兩杯野飲都揀咗偏清新既,特別係一青瓜青檸梳打🍋‍🟩好解膩!

̣̩⋆̩*̣̩⋆̩
【 宮 • 雅宴 】 $𝟕𝟖𝟖/𝗽𝗽