2023-07-09
𓌈˒˒「 老 去 • 茶 事 」Chas Long Long Age❜ 大圍積信街77-81號積善樓地下B號舖Shop B, G/F, Chik Sin House, 77-81 Chik Shun Street, Tai Wai— @chas_longlongage @chas_yehyeh𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)「 誰不會老去? 」「我們都會老去 初心不會」- @chas_longlongage▎「 老 去 • 茶 事 」喺最近 「 想爺爺了」 @chas_yehyeh 樓上茶室大圍新店 同樣以普及原茶文化為重心 寄望客人「珍惜現在,記得過去,憧憬未來」希望將原茶透過不同方法呈現 如鍋煮燕麥奶茶、特調茶、精品茶、大師工藝茶等等▎新店以懷舊木系風格為主調 聽着老歌 觀賞店員砌茶 恬靜角落 格外舒寧 較觀塘茶室闊落 足夠容納數十人 但繁忙時間就相對逼狹 茶室種類增添了不少 除了甜點、茶品外 仲增加了川式Fusion主食 🥰▎新店的Bar枱讓客人可以近距離觀賞茶師泡茶 體驗感💯 可惜當日正午時間嚟到 人客較多 希望下次嚟有機會一試茶師推薦嘅白茶🥲 相比舊店預約經營模式
Chas Long Long Age
❜ 大圍積信街77-81號積善樓地下B號舖
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
「 誰不會老去? 」
▎新店的Bar枱讓客人可以近距離觀賞茶師泡茶 體驗感💯 可惜當日正午時間嚟到 人客較多 希望下次嚟有機會一試茶師推薦嘅白茶🥲 相比舊店預約經營模式 襯住舊店翻新 新店開業機會 不妨一嚐茶品和川式Fusion料理 👍🏻
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▸ 酒釀雪燕桂花丸子┅ HKD 58
▸ 四川擔擔寛麵 ┅ HKD 88
▎川式 Fusion 配搭嘅四川擔擔寛麵 比平常食到的 pasta 更有驚喜🤩 肉醬粒夾雜粒粒配料 味道偏麻偏辣 香口惹味 而蕃茄令 pasta 味道再帶點酸甜 為 Fusion 配搭帶嚟一點平衡
▎酒釀雪燕桂花丸子 上枱前經調一輪烹調 桂花、酒味味道香濃撲鼻 丸子煙韌有咬口 雪燕軟滑 口感豐富 個人就覺得好出色 值得encore 🤤
▸ [ 開洋 (蝦) 蔥油拌意大利麵 ] 藜麥柚子醋沙律
配 弄煙茶燻雞 ┅ HKD 92+[@HKD 28]
▸茶事荷葉餅 藜麥柚子醋沙律
配 百花肴肉 ┅ HKD 88
▎藜麥柚子醋沙律 柚子味道突出 清爽開胃
▎開洋 (蝦) 蔥油拌意大利麵 個人覺得稍為普通 蔥油味道唔夠香濃惹味 面頭蝦米味道亦較為單薄 🥲
▎百花肴肉 又稱為硝肉 喺豬手燉煮後起肉拆骨冷凍而成 肴肉附有醬汁一碟 整體味道較鹹 需要連同荷葉餅(刈包)一同入口 中和一下 但賣相拌碟極靚 影相一流 💯
▎弄煙茶燻雞 選用煙燻茶葉 去骨三黃雞 醬汁味道特別 帶有甜感 煙燻茶香味濃 雞肉肉質嫩滑惹味 推薦👍🏻
▸ 茉莉綠茶拿鐵 ┅ HKD 45
▸ 重焙烏龍茶拿鐵 ┅ HKD 45
▎茉莉綠茶拿鐵相對較為清香 個人偏向落少少花蜜 入口味道更佳 重焙烏龍茶拿鐵 烏龍味夠濃 茶香出色 奶味、茶味比例好好 值得一試😋
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·