聽朋友介紹新翠開左間正宗韓國餐廳,特色係大部分食物都係用鍋上枱再煮,最重要係有好多都係韓國人店員,身為沙田友既我當然二話不說約齊朋友黎食啦!菠籮沙冰-食物既賣相總吸引到人去試既,見到人地原隻菠籮咁上枱點都要試一試。沙冰唔算好綿,但酸酸地有菠籮肉,食得出唔係得個樣然後用罐頭菠籮打成既冰,幾好飲但就唔係太解渴。雜菜鍋-第一個鍋係普通雜菜,等佢慢慢煮淋就食得啦! 菜既款式都幾多,似係面鼓醬既湯,都不錯!醬油蟹飯-醬油蟹應該無咩人唔中意食,佢呢間既醬油蟹size都比較細,有店員幫我地拆肉然後撈落啲飯度,成個飯好香,食到一啖啖蟹肉既鮮味同蟹膏既甘香!鮑魚-為食如我們見到鮑魚當然要即嗌! 就咁睇平平無奇,但食落口爽口彈牙,有少少甜甜地幾好味,一人一隻其實唔夠哈哈!辣雞肉粉絲鍋-第二個鍋,個名我自己作既(好似係)。又係會有店員幫我地炒呢個鍋,撈混之後見到都覺得辣@@入面仲有年糕同啲菜咁,食落係幾惹味新得幾爽,但真心奉勸唔食得辣既朋友仔敬請勿試!炸雞-無諗過連炸雞都有,就嗌少少黎試一試! 係蜜糖炸雞,甜甜的,炸粉有少少厚,但雞肉就幾鮮嫩幾juicy,食少少過下口癮都幾唔錯既!芝士蛋炒飯-容許我俾個咁求
芝士蛋炒飯-容許我俾個咁求其既名佢,但真係唔記得叫咩名哈哈! 偷拍左歐尼幫我地煮飯既相,佢係成間鋪最靚的姐姐喔^^ 個飯其實唔係同芝士蛋撈埋,只係擺埋一齊食落口,飯有少少甜味,同埋芝士食就中和返。整體黎講好好食,值得推介一下!
呢個係岩岩既新雞鍋,我地食到咁上下,佢拎左另外一份芝士蛋飯黎炒俾我地食,變左係辣既芝士蛋少飯。咁樣食個辣度減低左好多,又有芝士既香味,幾特別既做法!
2015-09-24