2017-04-25
朋友聽聞大坑有間扒房不俗而且份量好大,所以一定要約埋我呢個無肉不歡兼胃口頗大嘅黎試下! 平日7:30入坐竟然空無一人,心裡面其實有d擔心...經理安排門口落地玻璃張枱比我地,再詳細解釋menu比我地聽。 呢度menu主要係二人前set 有3個combinations, 睇你想食幾多決定! 最後我地揀咗deluxe set.. 包湯、前菜同main! 身為一個麵包控, 當見到咁大個蒜蓉包上枱時, 我對眼有發光, 個包熱辣辣好香蒜蓉味同脆,但我搣開時略嫌佢焗耐咗而脆到太亁身, 如果入面軟身d 就perfect! 頭盤有Caesar Salad 同 home made crabcake! Salad 菜好爽同新鮮, 條bacon好crispy, 個sauce 好香但偏咸, 後尾同經理傾開原來個sauce用咗anchovy打爛溝出黎,可能重手咗少少, 但其實都幾好味!Crabcake.... 呢個好足料, 每一啖都有好多蟹肉, 唔需要點個tartar sauce,咁可以食到d蟹嘅鮮味! 👍🏻👍🏻鴛鴦湯朋友揀咗龍蝦湯而我飲蘑菇湯~ 試咗啖龍蝦湯,幾滑但我覺得可以濃d! 至於蘑菇湯,
所以一定要約埋我呢個無肉不歡兼胃口頗大嘅黎試下!
平日7:30入坐竟然空無一人,心裡面其實有d擔心...
鴛鴦湯朋友揀咗龍蝦湯而我飲蘑菇湯~ 試咗啖龍蝦湯,幾滑但我覺得可以濃d! 至於蘑菇湯,好香蘑菇味同好滑,但個人鍾意比較有小小質感咁唔好得太爛嘅蘑菇湯..
主菜揀咗lamb rack, 經理話份量同rib eye 一樣會係14oz, 上碟有兩件三條骨份量嘅rack! 切開係我地想要嘅medium rare! Good!! 肉質好同幾juicy, 如果再多少少羶味會更好!
食到一半經理問我地會唔會想試下個dessert ... 直徑4" 心太軟 (要加$100)。 我同朋友商議後決定唔食甜品將餘下嘅胃口去試下個 Ossobuco Ristto!!! 經理有少少嚇倒再三確認因為佢話個risotto 份量都好大!到上枱時的確有少少滴汗..😅 好大份嘅veal shank, 但好在d肉真係好嫩好腍! 飯未食前覺得好似太濕,但食落飯本身texture 啱啱好,個汁唔太杰濕濕地好易入口亦好香! 冇諗過好快就KO咗成個飯,當然食完係好飽!
順帶一提,當我地食到一半時,餐廳已經7、8成滿,其實我見好多人望門口個menu 睇到价錢就走咗, 可能地段加裝修唔吸引,但亦有人望到我地食緊嘅嘢而walk in 入黎。 Anyway, 呢餐我覺得有驚喜嘅,相同价錢我覺得比soho嘅好味兼有誠意!