2023-06-04 512 瀏覽
呢晚同T先生入去大坑食晚飯,在沒有意見之下,我地食印度菜<Chor Bazare>~~~這是一間小餐館,由印度人打理,細細間充滿印度氣息。我地用餐既時段,都有一枱食客既~~餐廳上既選擇算多,我地都冇咩idea….於是問下店員有咩好介紹😅📍餐前餅(免費,但唔記得個名)配以唔同既sauce, 有辣醬(橙), 青醬(青), 芥辣醬(黃), 甜醬(啡)…塊餅煙煙韌韌冇乜味道,所以要配sauce一齊食。我比較喜歡橙色嘅辣醬,會越食越辣好惹味,青醬有少少辣,味道亦都幾唔錯。芥辣都ok….📍Samosa - vegetables 傳統既印度小食咖喱角,口感味道不錯,配上辣醬或青醬,真係會不停口地食,但會快飽架。📍Lamb Knee Masala羊膝算大隻,好多sauce….Sauce帶有辣味,內裡有好多蕃茄蓉,好好食。羊膝煮得幾腍,啖啖肉得來食到羊羶味,配Naan 或白飯一流。📍Naan - garlic 新鮮烤起,食到蒜味,但Naan 整得唔夠乾身,同埋有點厚和唔夠脆,並不是期望的口感。不過,配sauce 其實都幾好食既~~📍Shahjahani Butter Chicken 奶油

📍餐前餅(免費,但唔記得個名)
四式醬料

📍Samosa - vegetables
Samosa

📍Lamb Knee Masala
Lamb  Knee  Masala

📍Naan - garlic
Naan  Garlic

📍Shahjahani Butter Chicken
奶油雞,sauce 有少少甜味,同埋埋食到果種creamy 感。雖然啲雞經過sauce 烹調,但都食到啲雞係有點乾身和少少鞋,但我諗煮法上既不同而咁啦。呢個汁幾惹味,後尾店員送比我地有碗印度白飯,撈飯後真係唔同啲,好惹味和開胃架😋
Shahjahani  Butter  Chicken

📍Indian beer
黎到要飲下野,order 印度啤酒⋯但我和T先生飲唔到有咩唔同😅😅
Indian  beer

今晚呢餐幾豐富,店員都幾想了解下我地對食物評價,基本上我地都滿意同埋滿足,煮得幾好食。如果餐廳冷氣再大啲就好啦。食物順序:羊> 雞>Samosa

最後食唔晒要打包走😅
2023-06-02