2022-12-16 29 瀏覽
大坑一向都有好多唔同種類既餐廳,之前朋友試過睿居酒屋覺得唔錯,所以今次試埋隔離間和牛燒肉,餐廳位於橫街入面,好有日本隱世居酒屋既感覺。燒肉店坐位唔多,有4張枱,如果黎食都係book 定穩陣啲。前菜- 支豆 $28支豆用醬油煮過,好入味,食既時候好易將殼豆分離。鱈魚魚干 $68魚干烤到好香脆,係好好既佐酒小食。冰頭甘醋漬 $78侍應介紹係三文魚頭軟骨既時候都覺得好新奇,估唔到食落又幾好食,口感有啲似蒟蒻,比較有咬口,配埋香橙同醋調味,酸酸甜甜,好開胃!深海池魚薄切 $268每塊池魚厚薄均勻,睇得出師傅既刀工,口感比較爽口,配左香蔥柚子醬汁同wasabi 醬,店員推介自家製既柚子醬汁,酸酸地,好清新。雜錦壽司盤(10貫)$588由於同居酒屋相連,所以係燒肉店都可以食到壽司,而且都幾高質。赤貝鮮甜爽口,帶子大大粒好厚身,大拖羅色澤粉嫩,完全無根,入口即溶,魚脂香濃。赤身肉質比較實在,無油脂,魚味比較濃。鯖魚係冬季既時令刺身,當造既鯖魚魚脂豐富,肉質細嫩,相當肥美。甜蝦肉質鮮甜, 油甘魚、深海池魚同鯛魚都係白身魚,味道較淡,建議先食,個人比喜歡深海池魚,肉質爽口略帶點魚油香。海膽反而較為一般。

前菜- 支豆 $28
支豆用醬油煮過,好入味,食既時候好易將殼豆分離。

鱈魚魚干 $68
魚干烤到好香脆,係好好既佐酒小食。

冰頭甘醋漬 $78

深海池魚薄切 $268

雜錦壽司盤(10貫)$588

中吞拿魚腩刺身 $190
中拖羅既肥瘦度介乎大拖羅同赤身中間,魚脂比例岩岩好,食得多都唔覺膩。

白蝦刺身 $128
店員推介既當季時令刺身,蝦身比較細,肉質非常柔軟,味道鮮甜。

特上和牛盛合 $1388
燒肉拼盤好豐富,有六款唔同部位既肉,包括和牛西冷,和牛肉眼,和牛三角嫩肉,和牛嫩肋眼上蓋,和牛牛排肉,厚切牛舌。每款有4塊,全部都好厚切。個人比較喜歡和牛三角嫩肉同嫩肋眼上蓋,肋眼上蓋係順著肋眼牛肉既筋膜切落黎既肉,數量稀少,雪花紋理最靚,肉質軟嫩,入口油花同肉汁交錯。三角嫩肉係牛隻肩肋骨肉中既一部份,肥肉較少,雪花紋理均勻,牛味濃郁。平時麻麻地牛舌,因為覺得好靭,但依度既牛舌燒完口感幼嫩又帶點爽口,不錯!

最後餐廳送左蕨餅做甜品,口感柔軟Q彈。

成餐飯都好滿足,好適合慶祝特別節日黎食!