2023-01-10 166 瀏覽
我就本身好少去港島區搵食嘅,不過因為最近工作嘅關係好多時都係港島區嗰度收工。大坑呢個名對我嚟講真係好陌生,印像中我係好似嚟過一兩次咁樣,難得去開呢邊,同事就介紹咗大坑有間居酒屋都幾出名同好食既。一去到真係有驚喜喎。講咗食物先,我哋今日叫咗都唔少嘅嘢食,有串燒,燒物,刺身同壽司等等。前菜,鱈魚乾脆脆地,配沙律醬,原來都幾夾。實在係豐富嘅一餐,感覺就好似廚師發板咁。我覺得廚師係即叫即整嘅,因為我食落嘅刺身,壽司或者係燒物串燒都係好新鮮,刺身就好鮮甜,燒物同串燒就好熱辣辣同香口,味道唔太濃,唔太淡,剛剛好。而且餐廳叫座位都坐得好舒服,前庭門口有石春路,庭院自然的感覺,門面都幾有心思。同日本嘅居酒屋感覺一樣,真係幾啱同朋友收工之後,喺度食住串燒壽司刺身同埋飲住啤酒,傾下偈,放鬆下平時工作嘅壓力。

講咗食物先,我哋今日叫咗都唔少嘅嘢食,有串燒,燒物,刺身壽司等等。前菜,鱈魚乾脆脆地,配沙律醬,原來都幾夾。實在係豐富嘅一餐,感覺就好似廚師發板咁。我覺得廚師係即叫即整嘅,因為我食落嘅刺身壽司或者係燒物串燒都係好新鮮,刺身就好鮮甜,燒物同串燒就好熱辣辣同香口,味道唔太濃,唔太淡,剛剛好。