2011-02-15 4 瀏覽
是日既活動臨時取消, 一個人無事幹, 最好就搵間cafe偷閒....偷閒首要係寧靜舒服, 鬧市如銅鑼灣, 中環既cafe選擇雖多, 但不合心水, 反而旺區邊陲既大坑就有先天優勢不過原來喺大坑都唔係太多cafe, 這有D令我估唔到係大坑既橫街兜左陣, 最後搵到呢一間位於浣沙街同新村街交界既Kindergarten店內以木製品作佈置主調, 檯, 凳, 大窗框皆為木造, 從店內往外窺看, 加上對面大廈富歐洲style既牆身, 真係有如身處歐洲既民居之中座位數目唔太多, 只有一張長檯 / 圓檯同矮身茶几配sofaDrink List以木板製作, 精美度滿分, 仲有學生好怕既豬印作記不過有部份字睇得唔太清楚, 美中不足.......最後點左大路既Latte同埋芝士蘑菇火腿多士Latte, 面上無特別既Latte Art, 但有一種簡約美附上既甜曲奇唔錯, 相信應該唔係homemade, 但總算揀對款式同口味至於杯咖啡就略嫌味道較薄, 而且如果再熱返少少會比較好; 另外上面既奶泡尚可, 輕身但唔算太滑, 整體算不過不失隨咖啡附上鴛鴦糖, 白糖粒為砌圖形狀, 很別緻, 唔捨得用由於全店只有一名店員

不過原來喺大坑都唔係太多cafe, 這有D令我估唔到
餐牌也以木板製, 很讚
幼稚園生怕怕既(黑?)豬印=]
不過有部份字睇得唔太清楚, 美中不足.......

最後點左大路既Latte同埋芝士蘑菇火腿多士
Latte配甜曲奇
鴛鴦糖
隨咖啡附上鴛鴦糖, 白糖粒為砌圖形狀, 很別緻, 唔捨得用
Grilled Ham, Mushroom & Cheese on Toast
由於全店只有一名店員, 一腳踢之下, 呢份多士黎到已經既時間已經係杯Latte整好既幾分鐘後, 不過今日時間唔係重點, 等少少係無問題既
多士烘過後幾脆口, 鋪上面既芝士同材料均勻, 每一口都有齊芝士, 蘑菇同火腿
整份多士不錯, 輕食既首選, 配料既沙律菜同蕃茄很清新, 減低左芝士既油膩感

對呢間舖頭整體感覺唔錯, 可以列入我心目中Like既Cafe之一, 位置相對較近大街既民聲等食肆僻靜, 如果想靜靜地同朋友傾下計, 或一個人消磨時間, 呢間絕對諗得過
2011-02-14
鴛鴦糖