2018-03-16
住係大埔既朋友都知太和個邊多野食,近來係停車場個邊仲開左好多新餐廳。久仰大名,今日特登行過黎試下Noc Noc;呢度唔算新,開左一段時間,已經儲左唔少捧場客,假期更係一位難求,今日閒日夜晚黎到,等左陣就有位。而家就同大家分享一下呢度既野食啦:- 德國鹹豬手雖然真係熱氣,遇到美食都係要豁出去,最多飲返兩杯draft beef。一上枱,我同友人都驚訝,佢認真大份量,仲配埋薯角同沙律!豬手外皮脆卜卜,肉質卻出奇地嫩滑,肥膏亦唔算多。味道都ok,唔會死鹹,配埋個蜜糖汁,空口食一舊接一舊都唔會太肥滯,好快就食曬。- 冬陰公海鮮意大利飯唔好以為冬陰公淨係可以煮湯,用黎煮risotto都好好食。每粒飯粒都比冬陰公汁包住,微辣好夠味, 而且仲有好多唔同既海鮮,青口、魷魚、鮮蝦、魚、蜆,食完唔會好味精同好口渴。另外,呢個份量都好多,睇落好似細細碟,不過其實個碟好深架。- Egg Benedict我都知夜晚食egg benedict好似唔太夾,不過真係好想試下。English muffin 唔會好乾身,麵包上面係煙三文魚同半熟蛋,唔是常吃到既火腿,感覺light 一d;個荷蘭醬唔會過酸,味道岩岩好,好開胃
- 德國鹹豬手
- 冬陰公海鮮意大利飯
- Egg Benedict
我都知夜晚食egg benedict好似唔太夾,不過真係好想試下。English muffin 唔會好乾身,麵包上面係煙三文魚同半熟蛋,唔是常吃到既火腿,感覺light 一d;個荷蘭醬唔會過酸,味道岩岩好,好開胃。
黎得bar & restaurant,梗係叫兩杯cocktail飲下,摸着酒杯底一路傾計一路食飯,咩心事都講曬啦。